pancakes z syropem klonowym

 1

Pancakes to kultowe placuszki, które w wielu częściach świata zjada się na śniadanie. Głównie raczą się nimi Amerykanie 🙂

W Irlandii spotkałam się ze śniadaniem – pancakes, syrop klonowy i …wołowina 🙂 Takich ekstremalnych połączeń nie toleruje dlatego nie będziemy używać mięsa, tylko polejemy placuszki syropem klonowym. Jest to połączenie absolutnie idealne i nie dziwnie się że, zrobiło taka furorę 🙂

Dla mnie, w smaku ten syrop to połączenie miodu i karmelu – oba smaki uwielbiam, więc u mnie w  kuchni stoją 2 butelki tego złota w płynie 🙂

Syrop klonowy – oczywiście najwięcej wytwarza się go w Kanadzie 🙂 Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takich jak: wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem 🙂

 

Składniki:

– 250 g mąki

– 250 g maślanki

– 50 g cukru pudru

– 2 jaja

– 1 łyżeczka sody

– 50 g roztopionego masła

– syrop klonowy do polania

 

Łączymy wszystkie składniki ze sobą i smażymy na suchej patelni. Układamy piramidę,polewamy syropem, podajemy z ulubionymi owocami 🙂

 4