pasta z makreli z ogórkiem małosolnym
Dobry pomysł np. na kolacje albo śniadanie. Trochę trzeba rybkę poskubać z ości ale domowej pasty do kanapek nie zastąpi nam nic 😉 Wędzone ryby są niedoceniane, a tymczasem są bardzo zdrowe,zawierają bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 które wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol i działają przeciwbólowo.
Pastę z makreli robiła zawsze moja babcia,j a od siebie dodałam zamiast białej- czerwoną cebule i odrobinę pomidorowego koncentratu.
Największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ten ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.
źródło:http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,11643659,Makrela__ryba_na_odpornosc.html
Składniki:
– 1 średnia makrela
– 1 średnia czerwona cebula
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– pół pęczka pietruszki
– rukola i ogórek małosolny
– pieprz
– 2 łyżki majonezu
Cebule drobno siekamy w kosteczkę.
Rybę skubiemy, uważamy aby mięso do pasty było w miarę możliwości bez ości 🙂 Łączymy mięso ryby z cebulą, majonezem, koncentratem, grubo mielonym pieprzem i siekaną natką najlepiej widelcem. Doprawiamy solą,jeśli jest taka konieczność.
Ciemne pieczywo smarujemy masłem, układamy rukolę, nakładamy pastę, kładziemy ogórka małosolnego i pałaszujemy 🙂