perliczka w pomarańczowej glazurze z ziołowymi kluseczkami i sałatką z buraka
Prawdziwa perła wśród drobiu – perliczka.Kiedyś bardzo popularna, zapomniana teraz ponownie wraca do łask. W sklepach można dostać perliczkę importowaną głównie z Francji lub Niemiec, ale wybierzcie naszą, polską- wielkopolską.Smak jest taki pomiędzy kurczakiem a gęsią, bardzo delikatny. Wykwintne mięso tego ptaka było na dworskich stołach prawdziwym rarytasem, z czasem ustąpiło miejsca bardziej pospolitemu kurczakowi.To moje pierwsze spotkanie z perlicą, więc wybrałam na początek udka zamiast całej tuszki. Za dwa dorodne uda zapłaciłam niecałe 10 zł.
Mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków i szczególnie cenione ze względu na walory smakowe i odżywcze. Mięso z perliczki jest bowiem niezwykle bogate w składniki mineralne: magnez, potas i żelazo, ma w sobie także całą moc witamin (szczególnie B1, B2 i E) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.Mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków i szczególnie cenione ze względu na walory smakowe i odżywcze. Mięso z perliczki jest bowiem niezwykle bogate w składniki mineralne: magnez, potas i żelazo, ma w sobie także całą moc witamin (szczególnie B1, B2 i E) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
żródło: http://beszamel.se.pl/mieso/mieso-perliczki-jakie-ma-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,2956/
Składniki:
- 2 podudzia perliczki
- 2 łyżki pomarańczowej marmolady lub dżemu
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- masło
- 1/2 pomarańczy
kluseczki kładzione:
- 6 łyżek mąki pszennej ( dla bezglutenowców- mąka kukurydziana)
- 1 jajo
- siekany: koperek, szałwia, bazylia,rozmaryn
- sól
sałatka z buraka:
- 1 gotowany burak
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą,pieprzem i marmoladą pomarańczową,posypujemy tymiankiem.Odstawiamy do lodówki na parę godzin. Ja odstawiłam na noc.
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy przez około 5 minut, potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 45-50 minut.Dodatkowo skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy i skórką pomarańczową i od czasu do czasu przewracamy podczas pieczenia.Patelni nie myjemy, będzie nam potrzebna do sosu, z całym smakiem powstałym ze smażenia mięsa.
W międzyczasie robimy kluseczki. Gotujemy osoloną wodę. Z mąki, jaja, soli i ziół robimy ciasto, dodajemy 2-3 łyżki wody. Masa musi być gęsta. Kluseczki małymi partami kładziemy na wrzątku łyżeczką, aż wypłyną na powierzchnię, wtedy je wyławiamy.
Ugotowanego buraka kroimy w plasterki a potem w kosteczkę. Solimy, cukrzymy, dodajemy ocet. Odstawiamy.
Upieczone mięso układamy z kluseczkami na talerzu. Powstały sos z pieczenia przelewamy na patelnie na której smażyliśmy perliczkę.Wyciskamy jeszcze 2-3 łyżki soku z pomarańczy i dodajemy 2 łyżki zimnego masła. Mieszamy,aż zgęstnieje i powstanie jedwabisty sos. Polewamy nim kluseczki i podudzie. Układamy na talerzu sałatkę.