pesto pietruszkowe

5

Jak pesto to z bazylii – oczywiście 🙂 Pesto z zielonej pietruszki to nie jest dla mnie nowość, bo już je jadłam u mojej przyjaciółki Izy, bardzo mi smakowało, więc postanowiłam zrobić to pesto jako zdrowy i szybki dodatek do makaronu. Natka pietruszki to istna bomba witaminowa, piękny zielony kolor pasuje aktualnie do tego co mamy za oknem- wszystko się rozwija, jest pięknie 🙂

Dziś było 25 stopni, po raz pierwszy od dawna wyszłam z domu w samej koszuli ale z przyzwyczajenia sięgnęłam przed wyjściem  po kurtkę 😉 Idąc do pracy i delektując się tym ciepełkiem, powiedziałam sobie w myślach że nie ma opcji by coś mi dziś zepsuło humor, a jednak, to był okropny dzień…pocieszyłam się i za to zjadłam dwa kawałki ciasta z rabarbarem, przepis na ciasto już jutro.

Składniki:

– pęczek natki pietruszki

– 100 g blanszowanych migdałów ( mogą być płatki)

– 100 ml oliwy

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka soku z cytryny

– sól

-pieprz

Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmielić 😉

IMG_6071

IMG_6072

Ja podałam pesto wymieszane z makaronem i dodałam pokrojoną pierś z kurczaka pieczoną a wcześniej marynowana w miodzie i sosie sojowym. Pieczemy w 185 stopniach przez 30 minut.

4

3

2