pieczone frytki z cukinii w parmezanie

 

IMG_3426

Extra zdrowe, z mojej ulubionej cukinii…przepis z książki „Sztuka dobrego jedzenia”  Hemsley.Miałam szczęście bo cukinie mam od wujka z ogrodu, natomiast czy sezon czy nie zawsze staram sie aby cukinie mieć w zapasach gdyż jest przepyszna :)Te frytki Was zachwycą. Migdały można zastąpić tartą bułką, ale już nie będą takie zdrowe 😛

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 50 g mielonych migdałów
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • zioła suszone
  • sól

Cukinie kroimy na pół, potem wzdłuż i w słupki.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem.

Ja miałam płatki migdałowe, więc je zmieliłam w blenderze a potem wymieszałam z tartym parmezanem, do tego odrobinę oregano i sól.Wszystko mieszamy.

Jajko ubijamy w miseczce, maczamy w nim słupki cukinii, potem maczamy je w parmezanowej mieszance i układamy na papierze do pieczenia.

Frytki pieczemy około 10 minut.

Do frytek pasuje sosik:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • parę sztuk suszonych pomidorów
  • sól

Wszystko blendujemy i doprawiamy.

IMG_3422

IMG_3423

IMG_3425

IMG_3424