pieczone gruszki z orzechami

1

Pieczone jabłko chyba zna każdy, ale nie każdy zna pieczona gruszkę. Jest to prosty i dietetyczny pomysł na deser. Będąc na diecie często rezygnujemy ze słodyczy.Na początku jest najtrudniej, potem organizm się oswaja i stopniowo mamy mniejsze łaknienie na słodkie. Cukier znajduje się również w owocach, więc jeśli musimy zjeść coś słodkiego to najlepiej niech to będą owoce. Dietetycy zalecają aby na diecie odchudzającej jeść owoce ale w pierwszej części dnia, nigdy na wieczór.

Jesteśmy w środku zimy więc świeżych owoców nie jest za wiele, choć przyznam szczerze jest dla mnie wielkim zaskoczeniem że w styczniu w osiedlowym sklepie mogę kupić arbuza…Postawiłam tym razem na polskie, pyszne i twarde gruszki.

Porcja to około 144 kcal.

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 1 łyżka miodu

Ja użyłam orzechów włoskich, nerkowca, pekan i migdałów dlatego że miałam po parę sztuk w opakowaniach i chciałam to zużyć.

Gruszki myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazdo nasienne.

Orzechy siekamy i łączymy z miodem. Faszerujemy gruszki,

Zapiekamy w piekarniku 15 minut w 165 stopniach.

IMG_9798

IMG_9799

2

3

4