pieczone jabłka z cynamonem, miodem i żurawiną

 

6

Nie łatwo przyrządzić lekkostrawny, dietetyczny a zarazem smaczny deser. Spróbuje paroma przepisami pokazać, że można stworzyć coś dobrego a po zjedzeniu nie będziemy mieć wyrzutów sumienia.

Oczywiście przepisy z mascarpone, czekoladą, śmietaną 36 % to poezja smaku, ale na czas diety zrezygnuje z nich w znacznym stopniu. Wracając do głównego bohatera czyli do pieczonego jabłka- jabłka mamy na szczęście dostępne cały rok, do tego przepisu najlepiej wybierać twarde, duże i kwaśne sztuki. Do środka można dodać ulubione bakalie- ja dodam suszoną żurawinę, Wy możecie dodać rodzynki albo orzechy 🙂

kalorie: około 120 kcal jedna porcja

Składniki:

– 2 jabłka

– 2 łyżki miodu ( u mnie akacjowy)

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 3 łyżki suszonej żurawiny

Jabłka myjemy, odcinamy „kapelusz” tak w 1/3 wysokości owocu. kapelusz odkładamy, bierzemy małą łyżeczkę i wydrążamy jabłko w środku, zostawiając po boku i na dole trochę miąższu, musimy uważać aby nie uszkodzić skórki.Jabłka w środku skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

1

2

3

4

5

Z miąższu pozbywamy się niejadalnego środka, siekamy bardzo drobno. Mieszamy z cynamonem, miodem i żurawiną.Napełniamy jabłka farszem, zakrywamy kapeluszem, owijamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w 190 stopniach.

8

 

10