pieczony dorsz i frytki z batata czyli zdrowsze chips and fish

IMG_7892

Smażone frytki z ziemniaka zastąpiłam pieczonymi ze słodkiego ziemniaka czyli batata.  Smażoną z głębokim tłuszczu, panierowana rybę zastąpiłam pieczoną bez panierki.

Składniki:

  • 3 świeże polędwice z dorsza
  • 1 duży batat
  • sól
  • pieprz

opcjonalnie dla tych co nie muszą liczyć kalorii: majonez

Polędwice solę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Batata kroje na frytki, posypuje sola i piekę 25 minut w 180 stopniach.

Jeśli macie możliwość można upiec dwie rzeczy jednocześnie obok siebie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy frytki, obok stawiamy naczynie żaroodporne z rybą.

Wszystko posypuje grubo mielonym pieprzem.

IMG_7894

IMG_7893

IMG_7895