pieczony łosoś z sezamem i warzywami na parze
Obiad na szybko i lekkostrawnie 🙂 Jestem ostatnio w niedoczasie a chcąc codziennie wstawiać na bloga potrawy nie zawsze mam czas na rozbudowany wstęp, także pokazuje Wam obiad, który zrobiłam częściowo w piekarniku a częściowo na parze.
Składniki:
– kawałek łososia ze skórą
– 200 g brokuła
– szklanka mrożonej marchewki mini
– garść mrożonej fasolki szparagowej
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oliwy
– szczypta sezamu czarnego lub białego
– szczypta tymianku suszonego
Łososia solimy i posypujemy pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polewamy łososia oliwą i posypujemy sezamem.
Warzywa wkładamy do parowaru na 20 minut. Po wyjęciu posypujemy solą a marchewkę dodatkowo- tymiankiem.
18 lutego 2015 @ 22:04
uwielbiam takie obiadki,nic tylko zajadać 🙂