pieczony łosoś z sezamem i warzywami na parze

5

Obiad na szybko i lekkostrawnie 🙂 Jestem ostatnio w niedoczasie a chcąc codziennie wstawiać na bloga potrawy nie zawsze mam czas na rozbudowany wstęp, także pokazuje Wam obiad, który zrobiłam częściowo w piekarniku a częściowo na parze.

Składniki:

– kawałek łososia ze skórą

– 200 g brokuła

– szklanka mrożonej marchewki mini

– garść mrożonej fasolki szparagowej

– sól, pieprz

– 1 łyżeczka oliwy

– szczypta sezamu czarnego lub białego

– szczypta tymianku suszonego

Łososia solimy i posypujemy pieprzem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu polewamy łososia oliwą i posypujemy sezamem.

Warzywa wkładamy do parowaru na 20 minut. Po wyjęciu posypujemy solą a marchewkę dodatkowo- tymiankiem.

4

3