pierogi z jagodami i limonką

 

pierogi z jMoje wspomnienia z jagodami wiążą się z jagodziankami od babci,książką „Na jagody” i z fioletowym językiem 😉 Poniekąd też kojarzą mi się z gumisiami 🙂 Sezon na nie jest dość krótki więc warto szybko zabrać się za dania z ich udziałem, aczkolwiek delektować się nimi możemy przez cały rok robiąc przetwory, ja robię np dżem jagodowy. Moja babcia robiła sok z jagód, podobno świetny na oczy.Byłam parę dni temu u okulisty i przepisał mi okulary, mam lekkie minusy wrrr całe swoje życie miałam świetny wzrok, ale praca przed komputerem po parę godzin dziennie robi swoje…połączę więc przyjemne z pożytecznym i zabieram się za jagody 🙂 Przeczytajcie poniżej jak zdrowe są te małe, niewinne kuleczki 🙂

Jagoda– wyciągi z tych owoców są jednym z najważniejszych środków roślinnych wspomagających leczenie chorób oczu, gdyż wzmacniają najmniejsze naczynia krwionośne,dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka.Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe.Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe:chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu.Niski indeks glikemiczny jagód sprawia, iż owoce te są doskonałym produktem spożywanym przez osoby dbające o linię oraz odchudzające się.Jagody są silnymi antyoksydantami, usuwają z organizmu szkodliwe rodniki tlenowe, które niszczą ważne struktury naszego organizmu np. DNA. Antocyjany, które obecne są w owocach jagody blokują wybiórczo komórki zmienione nowotworowo, bez wywierania negatywnego wpływu na komórki zdrowe. Antocyjany wykazują zdolność do blokowania cyklu komórkowego nowotworu na różnych etapach jego rozwoju.Zawarte w owocach jagód flawonoidy, wykazują silne działanie przeciwzapalne.Zapobiegają: udarowi mózgu,zatorowi tętnic, żylakom.

źródło: http://www.pro-farm.pl/fitoterapia/jagody.html;http://www.poradnia.pl/czarne-jagody-wlasciwosci-prozdrowotne.html;

Składniki:

– 300 g mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżka cukru

– 1 szklanka  wody

– 1 łyżka masła

– 150 g jagód

– skórka z limonki

– 1/4 łyżeczki soli

– śmietana lub jogurt naturalny

– mięta do dekoracji

Przepis na ciasto do pierogów mam z książki Magdy Gessler.

Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, robimy wgłębienie pośrodku. Zagotować wodę z masłem i solą i wlewamy porcjami na mąkę zagniatając ciasto.Wyrabiamy ciasto około 10 minut a potem odstawiamy na pół godziny przykryte ściereczką.

Jagody umyć w misce wody, osuszyć delikatnie na ręczniku papierowym (jagód nie należy płukać pod bieżącą wodą, bo stracą smak).Tak radzi Pani Magda 🙂

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną,cukrem i sparzoną i pokrojona drobno skórką z limonki 🙂

Ciasto wałkujemy na stolicy wysypanej mąką i wykrawamy z niego kółka albo przy pomocy szklanki albo specjalnego urządzenia do lepienia pierogów. Nakładamy po łyżeczce jagód, zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów na powierzchnie.

Dekorujemy świeżą miętą, podajemy ze śmietaną,jogurtem lub posypane cukrem-pudrem.