pierś z kaczki w miodowo-pomarańczowej marynacie na puree z batatów

1

Ach te piersi, przymierzałam się wiele razy, a dopiero teraz podjęłam to wyzwanie. Mówię wyzwanie, gdyż to szlachetne mięso tak łatwo można zrobić, jak łatwo można spieprzyć. W sumie tak jak steka 🙂 Najlepszą i sprawdzoną metodą jest smażenia piersi, dopieczenie jej w piekarniku i odstawienie aby odpoczęła. Szkoły smażenia są dwie- na rozgrzanej i na zimnej patelni. ja wybrałam na średnio rozgrzanej i wyszła wyśmienita.Miękka, różowa i delikatna.Dwie piersi z kaczki, słusznej wielkości kupiłam za około 15 zł. Jedna pierś wystarczyła mi na obiad i zostało parę plasterków na kanapkę z sosem bbq 😉

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki pekin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1 łyżka pomarańczowej marmolady
  • 1 batat
  • około 5 łyżek mleka i 1 łyżka masła
  • sól

Pierś z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ostrym nożem nacinamy skórę robiąc „kratke”. Uważajmy, aby nie robić tego za głęboko, aby nie uszkodzić mięsa.

Pierś wkładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym, miodem ,dodajemy marmoladę i nacieramy pierś. Odstawiamy na noc do lodówki.

30 minut przed smażeniem wyjmujemy pierś z lodówki.Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy jak ziemniaki w osolonej wodzie około 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Pierś kładziemy na rozgrzanej, pustej patelni skórą do dna patelni.Smażymy około 5 minut, może się lekko przypalić skóra ale to efekt karmelizacji miodu.Po 5 minutach przewracamy pierś na 2 minuty na drugą stronę i chwytając ją szczypcami obsmażamy tez po parę sekund boki.Przekładamy pierś do naczynia i wkładamy do piekarnika na 7-8 minut.

W tym czasie robimy sos – marynatę w której marynowała się pierś wlewamy na patelnie na której się smażyła kaczka, sos się szybko zredukuje, odparuje woda i zrobię się gęsty.

Pierś wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aby odpoczęła. Ten proces spowoduje pozostanie soków w mięsie. Od razu pokrojona pierś, spowoduje, że soki z mięsa wypłyną i mięso może być suche.

Pierś ma być różowa w środku, ale nie powinno być widać krwi.

Jak kaczka odpoczywa, odcedzamy batata, dodajemy mleko i masło, blendujemy na puree.

Na talerzu układamy puree z batatów, pokrojoną pierś kaczki, polewamy zredukowanym sosem.Podałam do tego kiełki jarmużu.

Jeśli wolicie ziemniaki, możecie dodać do kaczki żurawinę czy borówkę.Dobrym dodatkiem byłaby sałata ze świeżą pomarańczą i dresingiem miodowym.

 

img_4913

img_4914

img_4916

img_4918

img_4917