Nie mogłam się zdecydować co zrobię, 🙂 Mając jedną podwójna pierś z kurczaka – podzieliłam ją na dwie oddzielne, mniejsze – jedną zrobiłam delikatną, duszoną z warzywami a drugą nafaszeruje serem i szynką i podam ze smażonym ryżem powiedzmy- po męsku 🙂 Ja wolę tą męską wersje i na nią podam przepis.
Tym samym otwieram cykl z przepisami na tz męskie potrawy- przepisy będą podawane w środy zawsze na czarnej desce 🙂
Mimo że nie przepadam za daniami duszonymi lub marynowanymi w winie to zdecydowałam się wypróbować cydr do zamarynowania cycków 🙂
Cydr – napój alkoholowy, powstały z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2–7%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek.Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu – związku poprawiającego pracę mięśni.
Całą pierś marynuje przez noc w cydrze- w szklanym pojemniku z pokrywką układam kurczaka i zalewam mniej więcej połową małej butelki cydru.
Następnego dnia pierś lekko nacięłam nożem w jej najgrubszej części, od wewnątrz aby stworzyć większą powierzchnie mięsa do tłuczenia 🙂 Na mięso nakładam folię spożywczą i rozbijam tłuczkiem do mięsa na jakieś 0,5 cm.
Rada: na deskę do krojenia radze położyć folię aluminiową, potem pierś, na pierś folię spożywczą i dopiero rozbijać mięso- będzie można bez przenoszenia mięsa zawinąć je od razu w folię aluminiową aby zrobić roladę 🙂
Na rozbite mięso układam plastry szynki, ser żółty pokrojony w słupki oraz zimne słupki masła. Zwijam kurczaka w roladę i od razu zawijam w folię którą mam pod spodem- powinien stworzyć się taki gruby serdelek 🙂
Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 35-40 minut.
Do kurczaka robię smażony ryż – na patelni podgrzewam łyżkę oleju słonecznikowego, wbijaj jajko i robię jajecznice, pod koniec dodaje opakowanie ugotowanego ryżu i kurkumę, doprawiam solą. Mój ryż wyszedł prawie pomarańczowy bo dodałam jeszcze szafranu 🙂