pikantne spaghetti puttanesca

1

Ile można jeść spaghetti bolognese?:) Ta odsłona makaronu co prawda nie jest z mięsem, ale jest wyrazista, ostra i sycąca 🙂 Idealne danie na szybko.

 

Dań z makaronem robię setki, za każdym razem robię coś nowego, gdyż wrzucam na patelnie to co mam akurat w lodówce. Robiłam parę razy makaron z czosnkiem, chili, filecikami anchois i pomidorami nie wiedząc nawet że ma on swoja nazwę 🙂 Jedyne co rożni mój makaron od oryginalnego przepisu to, to że ja nie dodaje kaparów bo niezbyt za nimi przepadam 🙂

Anchois – małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej – ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim. Aby uzyskać anchois, surowe ryby zasypuje się solą i poddaje dojrzewaniu przez kilka miesięcy.Często mylone z sardynkami 🙂

Kupić je można w każdym większym sklepie w małej puszce lub w słoiczku. Cena od 7-15 zł. Przerobiłam tańszą wersje czyli szprotki ala anchois – zdecydowanie odradzam.

Składniki:

– pół opakowania makaronu spaghetti

– szklanka przecieru z pomidorów z butelki ( nie przecier pomidorowy)

– 6 sztuk filecików anchois

– duża czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– pół papryczki chili

– 10 sztuk czarnych oliwek

– 2 łyżki oliwy

 

Nastawiamy makaron ( ostatnio słyszałam że makaronu nie gotuje się we wrzącej wodzie 🙂 jeszcze tego nie próbowałam 🙂

Gdy makaron się gotuje, zajmujemy się sosem:

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w plasterki i posiekane drobno chili. Smażymy 2-3 minuty i wrzucamy pokrojone drobno anchois, smażymy i po chwili wlewamy przecier z pomidorów. Smażymy aż lekko odparuje nadmiar płynu. Pod koniec dorzucamy pokrojone w plasterki czarne oliwki.

Rada: Próbujemy sosu bo raczej nie wymaga on doprawienia- fileciki dodają słonego smaku a chili- ostrości. Gdy chcemy złagodzić smak- dolewamy trochę słodkiej śmietanki 36 % 🙂

Makaron łączymy z sosem,posypujemy parmezanem ( najlepszy jest grana padano) i posypujemy natką pietruszki.

IMG_3314