pikantne,pieczone pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym z chilli

IMG_9961

Potrzeba matką wynalazku, a raczej zalegający duży kawał pieczonego łososia w lodówce był powodem do stworzenia tego dania 🙂 Upiekłam filet z łososia i wykorzystałam połowę do różnych sałatek. Połowa została i tak powstały pulpeciki rybne których nigdy nie robiłam jeszcze 🙂 Do takich pulpetów z powodzeniem możecie dodać surowego lub wędzonego łososia. Ja dałam pieczonego bo akurat takiego miałam.Podkręciłam trochę smak ryby papryczką chilli, choć nie jem ostrych potraw. Danie jest tylko lekko tylko pikantne bo pozbyłam się pestek z papryczki, natomiast ostrość jest mi tu potrzebna, bo ryba jest mdła a dodatkowo ostre przyprawy przyspieszają metabolizm no i chilli jest smakowite w małych ilościach 🙂

Składniki:

z podanych składników wychodzi około 7-8 małych pulpecików

można połączyć różne rodzaje łososia, smak będzie bogatszy

    • 150 g pieczonego/surowego/wędzonego łososia
    • 1/2 cebuli
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
    • 1/2 papryczki chilli
    • 2 ząbki czosnku
    • słodka papryka w proszku
    • sól
    • pieprz
    • olej

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Na łyżeczce oleju podsmażamy poszatkowaną w kostkę cebulę.

W misce blendujemy łososia, podsmażona cebulę i dodajemy jajko, mąkę,pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,sól i pieprz. W przypadku pieczonego łososia nie ma potrzeby blendowania tylko można całość ugnieść widelcem. Formujemy pulpeciki.

Robimy sos: do miseczki wlewamy przecier, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i pokrojone drobno chilli, doprawiamy solą.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy na nim pulpeciki. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

Do dania pasuje ryż lub kasza.

IMG_9955

IMG_9956

IMG_9957

2

3

IMG_9969