placek po zbójnicku

2

 

Placek po zbójnicku albo inaczej placek cygański lub po węgiersku.Kojarzy mi się z zimą, górami i karczmami. Często podawany w tak zwanych zajazdach czy gospodach.To jedno z tych dań, które jest dość pracochłonne, może dlatego zrobiłam go dopiero drugi raz.Idealny placek według mnie powinien być chrupiący, nie za gruby a mięso mięciutkie. Gulasz powinien być lekko pikantny a podana na placku kwaśna śmietana powinna gasić ostrość dania.

Taki jest ten placek, do tego danie jest bez glutenu 🙂

Składniki: ( na 2 duże placki)

gulasz:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 400 g mięsa wołowego na strogonowa lub na gulasz
  • 10 sztuk pieczarek
  • 1/2 szklanki pomidorów w kawałkach bez skórki ( w kartoniku)
  • 0,5 l bulionu lub wody z kostką rosołową
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta ostrej papryczki chilii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól

placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy

dodatki:

  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.Wrzucamy pokrojoną w pół talarki cebulę, smażymy na dość dużym ogniu.

Dokładamy mięso w małych kawałkach ( strogonow już jest pokrojony w małe paseczki, co ułatwia pracę ). Smażymy, aż mięso się zarumieni.Dodajemy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz pomidory.

Można dodać papryki kolorowe, ja akurat nie miałam w domu, więc nie dodałam.

Wszystko zalewamy bulionem, doprawiamy przyprawami i dusimy około 30-40 minut.Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej,aby sos się zagęścił.

Jeśli będzie dalej rzadki, gotujemy dalej,dając czas aby nadmiar płynu odparował.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy dłonią ziemniaki,aby pozbyć się nadmiaru płynu.Placki będą bardziej chrupiące i tłuszcz nie będzie strzelał na patelni.

Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajo, mąkę, sól i pieprz,Na gorącej patelni na oleju smażymy pierwszego placka.Łyżką rozkładamy równomiernie na patelni starte ziemniaki i po 3-4 minutach, przy pomocy pokrywki, odkręcamy placek na drugą stronę.Dosmażamy około 3-4 minut, aż będzie złoty.

Na talerz zsuwamy placek, układamy na nim połowę gulaszu, zawijamy placek, polewamy obficie kwaśną śmietaną i posypujemy zieleniną.

 

1

 

2

5