placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4

 

Placki chyba każdy lubi, u mnie w domu zawsze jadło się placki tarte na małych oczkach, bez dodatków. Zdecydowanie wole wersję ziemniaków tartych na dużych oczkach z dodatkiem cebuli, a do tego gęsty sosik. Spotkałam się z wersją placków ziemniaczanych posypywanych cukrem pudrem – jakoś takie połączenie wydaje mi się sporym hardcorem  🙂

Ja placków jeść nie mogę, poza tym nie jestem ich wielbicielką, placki usmażyłam dla mamy która wprost je uwielbia, to chyba Jej ulubione danie, więc prawie podskakiwała jak dziecko, gdy podsunęłam Jej talerz 🙂

Składniki:

– 1 kg ziemniaków

– 2 łyżki mąki

– 2 jajka

– 1 starta duża cebula

– olej rzepakowy lub słonecznikowy

– sól, pieprz

– 1 łyżka soku z cytryny

sos:

– 1/4 kg pieczarek

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki śmietany 18 %

– sól, pieprz

– koperek

1

Ziemniaki obieramy, i ścieramy na tarce o dużych okach, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy mąkę, jajka, startą cebulę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

2

Mieszamy wszystko dokładnie, rozgrzewamy olej na patelni. Duża łyżką nakładam porcje placków, na mojej mieszczą się 3 porcje placówki- spłaszczamy łyżką placka i smażymy do złotobrązowego koloru, przekręcamy placki na drugą stronę. Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

7

Sos: pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i smażymy na maśle około 10 minut, doprawiamy sola i pieprzem,zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę oraz koperek.

Placki podajemy na ciepło polane sosikiem pieczarkowym 🙂

3

6

5