placuszki ryżowe bezglutenowe

3

 

Lubie placuszki różnego rodzaju, praktycznie nie można ich zepsuć. Teraz widzę, że duża zasługa w tym glutenu obecnego w mące pszennej. Są miękkie, puszyste i delikatne. Spróbowałam zrobić placuszki z dodatkiem mąki ryżowej i wyszły bardzo dobre a dodatek konfitury śliwkowej dopełnił dzieła 😉 Same w sobie placuszki są bardziej suche niż te z mąki pszennej, ale polanie ich syropem czy podanie z dżemem domowej roboty sprawi, że niczego im nie będzie brakowało.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, 2 żółtka, śmietanę, mleko i ekstrakt. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.

Smażymy na złoty kolor na oleju.

Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i jemy z ulubioną, domową konfiturą lub z kwaśną śmietaną 🙂

U mnie konfitura śliwkowa, na którą przepis znajdziecie wkrótce na blogu.

IMG_8750

IMG_8751

2

5

4