placuszki z cukinią, porem i ricottą
Jesień- czas na ciepłe dania, coraz więcej ciepłych dań 🙂 Trochę więcej smażę ale przetwarzam głównie warzywa co powoduje że mam mniejsze wyrzuty sumienia że nie jest to tak zdrowe jak być powinno 🙂
Placuszków z cukinii jest wiele, ja swoje podrasowałam podsmażonym porem i cebulką oraz dodałam ser ricotta.
Cukinia-zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Składniki:
– duża cukinia
– średniej wielkości por
– mała czerwona cebula
– 250 g sera ricotta
– szklanka mąki
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– oliwa i 1 łyżka masła
Cukinię myjemy,odcinamy końce i ścieramy ją ze skórką na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojonego w talarki pora ( białą część) i pokrojoną w kostkę cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy łyżkę masła-smażymy na złoty kolor.
Odsączamy cukinie która puściła sok, dodajemy do niej pora z cebulką, ser ricotta, jajko i mąkę. Doprawiamy przyprawami. Jeśli konsystencja jest rzadka dodajemy więcej mąki.
Smażymy placki na złoto na oliwie. Podaje z prawdziwą kwaśną śmietaną, roszponką.