placuszki z dyni i pieczarek
Leżą u mnie na balkonie od października dwie wielkie dynie od babci.W końcu zabrałam się za nie. Połowa, pokrojona w kostkę trafiła do zamrażarki. Z reszty zrobiłam ciasto i placki 🙂 Placki smakują jak placki ziemniaczane i spokojnie mogą z nimi konkurować. Do tego są zdrowsze.
Składniki:
- 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
- 6-7 startych pieczarek
- garść świeżego szpinaku baby
- 2 jajka
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wrzucamy startą dynię i pieczarki, siekamy szpinak i dodajemy do reszty. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy.
Smażymy małe placuszki na oleju kokosowym, najlepiej nabierając farsz widelcem. Nadmiar płynu zostanie w misce.
Aby placki były bardziej fit można je upiec w piekarniku w 190 stopniach.
Placuszki można zjeść z dipem jogurtowym.