placuszki z dyni i pieczarek

1

 

Leżą u mnie na balkonie od października dwie wielkie dynie od babci.W końcu zabrałam się za nie. Połowa, pokrojona w kostkę trafiła do zamrażarki. Z reszty zrobiłam ciasto i placki 🙂 Placki smakują jak placki ziemniaczane i spokojnie mogą z nimi konkurować. Do tego są zdrowsze.

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 6-7 startych pieczarek
  • garść świeżego szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia

Do miski wrzucamy startą dynię i pieczarki, siekamy szpinak i dodajemy do reszty. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy.

Smażymy małe placuszki na oleju kokosowym, najlepiej nabierając farsz widelcem. Nadmiar płynu zostanie w misce.

Aby placki były bardziej fit można je upiec w piekarniku w 190 stopniach.

Placuszki można zjeść z dipem jogurtowym.

2