placuszki z łososia i cukinii
Jeśli lubicie łososia przedstawiam Wam pomysł na placuszki, gdzie właśnie łosoś gra główną rolę.W necie jest pełno przepisów na placuszki ale z łososiem a nie z łososia. Ryba we wspomnianych przepisach jest głównie dodatkiem, ja wymyśliłam swoją wersje i jest przepyszna 🙂 Dodałam też swoją ulubioną cukinię.
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego ( użyłam łososia sałatkowego)
- 1 średnia cukinia
- 3 jajka
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej, masło
- pół pęczka koperku
Cukinie myjemy, kroimy w plastry a następnie w kostkę.Podduszamy w garnku, na maśle około 5 minut.
Łososia kroimy na kawałki. Mój już był pokrojony, bo kupiłam łososia sałatkowego. Jest on tańszy i idealny do placuszków. Kosztował mnie około 9 zł.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę.
Do miski wrzucamy łososia, podduszona cukinię,koperek, jajka, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę. Mieszamy.
Na patelnie wlewamy 3-4 łyżki oleju i dodajemy 1 łyżkę masła. Smażymy placuszki na złoty kolor z dwóch stron.Dałam po 2 łyżki na placuszek.
Podajemy na ciepło lub na zimno z kwaśnym jogurtem i ćwiartką cytryny.