placuszki z ricottą, bananem i migdałami
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 banany
- płatki migdałowe do posypania
Przepis jest zmodyfikowany ale zaczerpnięty ze strony: kwestiasmaku.
Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy- ricottę, jajka, masło, mleko.
Łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Masa ma być gęstsza niż ciasto naleśnikowe.
Banana kroimy na talarki około 0,5 cm.
Na patelnie kładziemy 3 placki, układamy na każdym placku po 2 plasterki banana i smażymy.Po 30 sekundach przewracamy placka na druga stronę. Jeśli patelnia zacznie dymić, dodajemy trochę masła do smażenia.
Podajemy na ciepło, posypane płatkami migdałowymi. Ja dodaje jeszcze malinowej konfitury, gdyż placki nie są słodkie.