placuszki z ricottą i borówkami

1

 

 

 

Idealna propozycja na letnie śniadanie- lekkie placuszki ala pancakes z włoskim serkiem ricotta i borówkami. Owoców można użyć dowolnych, ale wykorzystam, że teraz jest sezon na borówkę 🙂 Zjadam 1 opakowanie dziennie w sezonie, nawet posadziłam parę krzaków na działce i jestem z nich dumną 😉 Rzadko udaje mi się tam pojechać i pielęgnować to co zasadziłam, a mimo wszystko krzaczki dają owoce 🙂

Składniki:

– 125 g mąki

– 125 g ricotty

– 100 ml mleka

– 2 jajka

– 3 łyżki cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szklanka borówek amerykańskich

– masło do smażenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

Mąkę, proszek, mleko, ricottę, cukier i żółtka łączymy, mieszając. Pod koniec dodajemy ubite białka i borówki.

IMG_7807

Smażymy na odrobinie masła, po zarumienieniu się odwracamy na drugą stronę.

IMG_7806

Podajemy z jogurtem greckim i owocami. Ja dodatkowo polewam sosem klonowym.

2

3

4