polędwiczka wieprzowa w miodzie i puree z batatów

3

 

Czyż ten tytuł nie zapowiada smakowitego obiadu?:) Polędwiczkę wieprzową robię dość często – marynowaną i pieczoną w słodko-słonym sosie.

Ze batatów też już puree robiłam i przyszedł czas aby przedstawić Wam mój pomysł na smakowity, świąteczny obiad.

Świąteczny, bo uważam, że składniki są szlachetne i bynajmniej ja nie jem codziennie słodkich ziemniaków 7 zł za jedną sztukę ( żeby nie było- dużą sztukę ) 🙂 Swojego batata kupiłam w markecie, koszt to 12 zł /kg.

 

Bataty –  to słodkie ziemniaki które przyjechały do nas z  Ameryki Południowej. Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej odżywczych w przyrodzie. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka.Słodkie ziemniaki zawierają dużo skrobi (ok. 20 proc.), są dobrym źródłem flawonoidów (witamina A, beta-karoten), a także błonnika, manganu, witaminy B5 i B6. 100 g słodkich ziemniaków dostarcza ok. 85 kcal. Bulwy batata mogą być wykorzystywane w stanie świeżym i suszonym, produkuje się z nich mąkę, kaszę, makarony, cukier, syrop, alkohol, napoje.

W sklepach najczęściej można spotkać słodkie ziemniaki o ciemnopomarańczowym miąższu, który staje się miękki i sypki w wyniku procesu gotowania.Słodkich ziemniaków nie powinno się przechowywać w lodówce – lepszym miejscem dla nich będzie kosz stojący w chłodnym, ciemnym miejscu.

 

Składniki:

– polędwiczka wieprzowa ( około 500 g)

– 2 łyżki miodu

– 4 łyżki sosu sojowego

– 4 łyżki sosu teriyaki

Sos Teriyaki – to oryginalna japońska marynata. Otrzymuje się ją poprzez odpowiednie połączenie naturalnie warzonego sosu sojowego z cukrem i specjalnymi przyprawami.Do kupienia w każdym markecie, ja kupuje w saszetkach – firmy blue dragon.Cena około 3-4 zł.

Puree:

– 1 duży batat

– 2 łyżki masła

– sól

 

Polędwice myjemy, oczyszczamy z białych włókien i umieszczamy w misce. Wlewamy tam miód, sos sojowy i sos teriyaki, mieszamy i nacieramy mięso. Marynujemy 3-4 h lub najlepiej całą noc- miskę przykrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki.

IMG_3635

Następnego dnia piekę w piekarniku nagrzanym do  220 stopni przez 40 minut. Co 10 minut przewracam polędwiczkę na drugą stronę, aby nie była sucha. Piekę ją w małym  (żaroodpornym) naczyniu, żeby polędwica miała jak największą styczność z sosem.

Po upieczeniu, kroję w plastry i polewam sosem z pieczenia.

 

Bataty obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane przecieramy przez sitko lub blendujemy z masłem i doprawiamy solą jeśli potrzeba.

 IMG_3655

Podajemy z sałatą lub sezonowymi warzywami 🙂

 5