pomarańczowa beza z kremem

7

 

Składniki:

beza:

– 5 białek jaj

– 250 g drobnego cukru do wypieków ( może być tez zwykły kryształ)

– 1 łyżeczka octu

– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

– skórka otarta z pomarańczy

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając,tu trzeba trochę cierpliwości, jeśli wsypiemy na raz cały cukier beza opadnie, pod koniec dodajemy mąkę i ocet. Ocet sprawi że masa będzie błyszcząca, a mąka sprawi że beza będzie trzymała formę.Dodajemy skórkę pomarańczową, sparzoną i skrojoną jak najdrobniej.

Blachy piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozdzielić masę na 2 części, wyłożyć bezę delikatnie na papier, tworząc niewielki okrąg z delikatnym zagłębieniem w środku.Pieczemy w 120 stopniach pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy a raczej zaczyna się proces suszenia bezy przez około 3 godziny. Po upieczeniu, zostawić bezy w nagrzanym piekarniku aż do ostudzenia.

krem:

– 100 ml śmietanki 36 %

– 125 g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– parę kropel olejku pomarańczowego

– skórka otarta z pomarańczy

-opcjonalnie odrobina pomarańczowego barwnika w żelu

do dekoracji:

  • pomarańcza i mięta

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce- mascarpone i ubijamy dalej dodając cukier.Dodajemy olejek i skórkę oraz barwnik.

Gotowy krem wykładamy bardzo delikatnie na 1 ostudzoną bezę a przykrywamy 2.Sparzoną pomarańczę kroimy w plasterki, nacinamy bok i układamy na bezie, dekorujemy miętą.

6

8

IMG_3452

IMG_3453

IMG_3456