pomarańczowa beza z kremem
Składniki:
beza:
– 5 białek jaj
– 250 g drobnego cukru do wypieków ( może być tez zwykły kryształ)
– 1 łyżeczka octu
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– skórka otarta z pomarańczy
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając,tu trzeba trochę cierpliwości, jeśli wsypiemy na raz cały cukier beza opadnie, pod koniec dodajemy mąkę i ocet. Ocet sprawi że masa będzie błyszcząca, a mąka sprawi że beza będzie trzymała formę.Dodajemy skórkę pomarańczową, sparzoną i skrojoną jak najdrobniej.
Blachy piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozdzielić masę na 2 części, wyłożyć bezę delikatnie na papier, tworząc niewielki okrąg z delikatnym zagłębieniem w środku.Pieczemy w 120 stopniach pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy a raczej zaczyna się proces suszenia bezy przez około 3 godziny. Po upieczeniu, zostawić bezy w nagrzanym piekarniku aż do ostudzenia.
krem:
– 100 ml śmietanki 36 %
– 125 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– parę kropel olejku pomarańczowego
– skórka otarta z pomarańczy
-opcjonalnie odrobina pomarańczowego barwnika w żelu
do dekoracji:
- pomarańcza i mięta
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce- mascarpone i ubijamy dalej dodając cukier.Dodajemy olejek i skórkę oraz barwnik.
Gotowy krem wykładamy bardzo delikatnie na 1 ostudzoną bezę a przykrywamy 2.Sparzoną pomarańczę kroimy w plasterki, nacinamy bok i układamy na bezie, dekorujemy miętą.
17 sierpnia 2016 @ 15:27
Takiej pavlovej to ja jeszcze nie widziałam! Super! 🙂
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/