pomidorowe kopytka z sosem grzybowym
Późna jasień to idealna pora na wariacje na temat mącznych potraw. Można sobie pozwolić na kluchy, bo jest zimno i dodatkowe kg można ukryć pod swetrem 😛 Tak serio, to wraz ze zmieniającymi się porami roku dostosowujemy swoją kuchnie do nich.Latem stawiamy na owoce, warzywa, przekąski i zimne piwo, bo komu chce się jeść kluski przy +30 stopniach?Zimą chcemy się rozgrzać i ciepły, konkretny obiad jest wybawieniem.
Kopytka w wersji tradycyjnej często gościły u mnie w domu jak byłam mała. Dziś postanowiłam je trochę podrasować i zaczerwienić. Będą miały pomidorowy posmak i kolor a dopełnieniem będzie sosik z suszonych podgrzybków i borowików. Zrobiłam dwie wersje kopytek – normalne i bezglutenowe.Różnią się tylko rodzajem mąki, choć przy bezglutenowych dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że przypominają smakiem kluski śląskie 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (jeśli jesteście na diecie bezglutenowej)
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
sos:
- garść suszonych grzybów
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 36 %
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy. Przeciskamy przez praskę lub sitko aby nie było grudek, wtedy kopytka będą miały jedwabistą, jednolitą strukturę.Dodajemy do nich jajko, koncentrat i sól.Mieszamy dokładnie a na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto,
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.
Stolnicę posypujemy mąką i kawałek ciasta rolujemy tak aby powstał „wąż” o grubości około 1 cm.Ostrym nożem odcinamy kawałki ciasta tworząc kopytka. Wkładamy do gotującej się wody, partiami i wyławiamy łyżka cedzakową jak wypłyną na powierzchnię.
Kopytka wykładam na talerz posmarowany masłem, aby się nie sklejały.
Sos: Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.W rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w małą kosteczkę cebulkę.Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka z cebulą, podsmażamy około 5 minut. Do miseczki z wodą w której się moczyły grzyby dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Dolewamy grzybowy wywar do rondelka i mieszamy, sos powinien zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, sól i pieprz.
Kopytka polewamy sosem grzybowym, można posypać koperkiem lub natką.
Mięsożercy mogą dołożyć do tego dania kurczaka, bitki wołowe czy polędwicę wieprzową,mięso będzie idealnie się komponowało z sosem grzybowym.