pomidorowe kopytka z sosem grzybowym

4

Późna jasień to idealna pora na wariacje na temat mącznych potraw. Można sobie pozwolić na kluchy, bo jest zimno i dodatkowe kg można ukryć pod swetrem 😛 Tak serio, to wraz ze zmieniającymi się porami roku dostosowujemy swoją kuchnie do nich.Latem stawiamy na owoce, warzywa, przekąski i zimne piwo, bo komu chce się jeść kluski przy +30 stopniach?Zimą chcemy się rozgrzać i ciepły, konkretny obiad jest wybawieniem.

Kopytka w wersji tradycyjnej często gościły u mnie w domu jak byłam mała. Dziś postanowiłam je trochę podrasować i zaczerwienić. Będą miały pomidorowy posmak i kolor a dopełnieniem będzie sosik z suszonych podgrzybków i borowików. Zrobiłam dwie wersje kopytek – normalne i bezglutenowe.Różnią się tylko rodzajem mąki, choć przy bezglutenowych dodatek mąki ziemniaczanej  sprawia, że przypominają smakiem kluski śląskie 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (jeśli jesteście na diecie bezglutenowej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól

sos:

  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 36 %
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy. Przeciskamy przez praskę lub sitko aby nie było grudek, wtedy kopytka będą miały jedwabistą, jednolitą strukturę.Dodajemy do nich jajko, koncentrat i sól.Mieszamy dokładnie a na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto,

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy.

Stolnicę posypujemy mąką i kawałek ciasta rolujemy tak aby powstał „wąż” o grubości około 1 cm.Ostrym nożem odcinamy kawałki ciasta tworząc kopytka. Wkładamy do gotującej się wody, partiami i wyławiamy łyżka cedzakową jak wypłyną na powierzchnię.

Kopytka wykładam na talerz posmarowany masłem, aby się nie sklejały.

Sos: Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.W rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w małą kosteczkę cebulkę.Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka z cebulą, podsmażamy około 5 minut. Do miseczki z wodą w której się moczyły grzyby dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Dolewamy grzybowy wywar do rondelka i mieszamy, sos powinien zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, sól i pieprz.

Kopytka polewamy sosem grzybowym, można posypać koperkiem lub natką.

Mięsożercy mogą dołożyć do tego dania kurczaka, bitki wołowe czy polędwicę wieprzową,mięso będzie idealnie się komponowało z sosem grzybowym.

IMG_9100

IMG_9102

IMG_9103

IMG_9099

5

1

2

3

5