proste ciasto migdałowo-jagodowe

11

Połączenie wszystkich składników to 5 minut. Ubrudzona jedna miska i jedno sitko 🙂 Jagody są pyszne, zdrowe, świetnie działają na wzrok, szkoda, że sezon na nie jest krótki, więc korzystam póki mogę i ciasto jest już w piekarniku 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropel aromatu migdałowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki jagód
  • płatki migdałowe

Jaja ubić z cukrem, dodać aromat, przesiać mąkę razem z proszkiem, dodać olej i dalej miksować do połączenia składników.

Jagody przepłukać na sitku i osuszyć lekko ręcznikiem papierowym.

Formę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, posypujemy jagodami i pieczemy około godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ciasto płatkami.

12

IMG_2897