proste ciasto migdałowo-jagodowe
Połączenie wszystkich składników to 5 minut. Ubrudzona jedna miska i jedno sitko 🙂 Jagody są pyszne, zdrowe, świetnie działają na wzrok, szkoda, że sezon na nie jest krótki, więc korzystam póki mogę i ciasto jest już w piekarniku 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- parę kropel aromatu migdałowego
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki jagód
- płatki migdałowe
Jaja ubić z cukrem, dodać aromat, przesiać mąkę razem z proszkiem, dodać olej i dalej miksować do połączenia składników.
Jagody przepłukać na sitku i osuszyć lekko ręcznikiem papierowym.
Formę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, posypujemy jagodami i pieczemy około godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ciasto płatkami.