pudding jaglano-migdałowy z dżemem z rabarbaru
Ten pudding zrobiłam dla mamy, ale zjadłam sama połowę – tak mi smakował. Mało tego , następnego dnia kupiłam książkę” Jaglany detoks” i będę się oczyszczać przez 7 dni za pomocą kaszy 🙂 Tyle ile jaglana ma w sobie witamin i cennych składników to szok. Ten pudding a może nawet budyń- jak kto woli jest rewelacyjny a w połączeniu z kwaskowatym dżemem z rabarbaru czyni go idealnym deserem fit 🙂
Inspirowałam się przepisem ze strony: http://www.jadlonomia.com/przepisy/budyn-jaglany/
Składniki:
- 1 szklanka mleka ( u mnie bez laktozy)
- 1 szklanka mleka sojowego, waniliowego
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru brązowego lub syropu z agawy
- kropla aromatu migdałowego
dżem rabarbarowy:
- 3 gałązki rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
Kaszę jaglaną (suchą) i migdały mielimy w młynku lub malakserze.
Mleka wlewamy do garnka, dodajemy zmieloną kaszę i migdały, olej kokosowy, cukier, aromat. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliło.
W międzyczasie kroimy na małe kawałki rabarbar.Wrzucamy do rondelka i posypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy tak długo, aż rabarbar się rozpadnie – około 10-15 minut na sporym ogniu.
Pudding lekko musi ostygnąć aby stężał i ładnie się dał nałożyć do miseczek.