pudding jaglano-migdałowy z dżemem z rabarbaru

IMG_2172

Ten pudding zrobiłam dla mamy, ale zjadłam sama połowę – tak mi smakował. Mało tego , następnego dnia kupiłam książkę” Jaglany detoks” i będę się oczyszczać przez 7 dni za pomocą kaszy 🙂 Tyle ile jaglana ma w sobie witamin i cennych składników to szok. Ten pudding a może nawet budyń- jak kto woli jest rewelacyjny a w  połączeniu  z kwaskowatym dżemem z rabarbaru czyni go idealnym deserem fit 🙂

Inspirowałam się przepisem ze strony: http://www.jadlonomia.com/przepisy/budyn-jaglany/

Składniki:

  • 1 szklanka mleka ( u mnie bez laktozy)
  • 1 szklanka mleka sojowego, waniliowego
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru brązowego lub syropu z agawy
  • kropla aromatu migdałowego

dżem rabarbarowy:

  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

Kaszę jaglaną (suchą) i migdały mielimy w młynku lub malakserze.

Mleka wlewamy do garnka, dodajemy zmieloną kaszę i migdały, olej kokosowy, cukier, aromat. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliło.

W międzyczasie kroimy na małe kawałki rabarbar.Wrzucamy do rondelka i posypujemy cukrem, dodajemy wodę i gotujemy tak długo, aż rabarbar się rozpadnie – około 10-15 minut na sporym ogniu.

Pudding lekko musi ostygnąć aby stężał i ładnie się dał nałożyć do miseczek.

 

 

 

IMG_2164

 

IMG_2165

 

IMG_2167

 

IMG_2168

 

 

 

IMG_2173

 

IMG_2176