pumpkin pie – amerykańskie ciasto dyniowe
Sezon dyniowy w pełni,bardzo ciekawiło mnie wykorzystanie dyni w słodkim wypieku a najlepszą do tego okazją jest zrobienie tradycyjnego wypieku świątecznego rodem z USA – pumpkin pie czyli ciasta dyniowego. Tak jak kiedyś nie spodziewałam się że może mi smakować ciasto marchewkowe mimo że lubię to warzywo, tak liczę na to samo pozytywne zaskoczenie i tym razem 🙂
Jeśli chodzi o kuchnie świata to przepisy nie będą moje-autorskie, i tu chciałam skorzystać z oryginalnego przepisu znalezionego na teksańskim blogu kulinarnym Pauli Deen,prosto z Ameryki :):) ale… przepis musiałam poddać własnym modyfikacjom gdyż wszystkie amerykańskie przepisy wykorzystują gotowe ciasto kruche- ja zrobię swoje. Dodatkowo nie omawiają jak zrobić puplę z dyni, także robię ją sama.
Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie 🙂
Składniki:
– 225 g mielonego białego sera (w wiaderku)
– 2 filiżanki pulpy z dyni
– 1 szklanka cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 jako i 2 żółtka
– 1/4 szklanki roztopionego masła
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/4 mielonych goździków
Rada : zamiast cynamonu, goździków i imbiru dodałam przyprawy korzennej do ciasteczek 🙂
Ciasto kruche:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 jajo
– 100 g masła zimnego
– 50 g cukru
Zagniatam ciasto i na 1 h ląduje w zamrażalniku, pól godziny przed pieczeniem wyjmuje ciasto aby dobrze dało się rozwałkować 🙂
W tym czasie kiedy ciasto jest w lodówce można zrobić pulpe z dyni:
ćwiartkę dużej dyni kroje na kawałki średniej wielkości i piekę ze skórką w piekarniku 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu, odkrawam skórkę, wrzucam dynię do blendera i miksuje na jednolitą masę zwaną pulpą 🙂
Formę 25 cm wylepiam ciastem, nakłuwam widelcem, kładę na nie papier do pieczenia i coś ciężkiego np groch aby ciasto nie wyrosło. piekę około 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Wyjmuje ciasto i nastawiam piekarnik na 175 stopni.
Do robota kuchennego wrzucamy serek i pulpę z dyni, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy cukier, sól, jajka, żółtka i roztopione masło, miksować, dodać przyprawy i wanilię. Piec 40-45 minut.
Rada: 2 pozostałe białka z jaj można użyć do zrobienia małych bez albo dodać do jajecznicy 🙂
Amerykanie dekorują i jedzą ciasto z bitą śmietaną – i ja tak zrobie 🙂 200 ml śmietanki 30 % miksuje z 3 łyżkami cukru-pudru i z 2 łyżkami mascarpone. Dekoracje zrobiłam z ciasta- mąka z gorącą wodą 2:1, wycięłam liście i piekłam w piekarniku 180 stopni 15 minut, posmarowałam je w trakcie pieczenia białkiem.