pumpkin pie – amerykańskie ciasto dyniowe

 

IMG_3232

Sezon dyniowy w pełni,bardzo ciekawiło mnie wykorzystanie dyni w słodkim wypieku a najlepszą do tego okazją jest zrobienie tradycyjnego wypieku świątecznego rodem z USA – pumpkin pie czyli ciasta dyniowego. Tak jak kiedyś nie spodziewałam się że może mi smakować ciasto marchewkowe mimo że lubię to warzywo, tak liczę na to samo pozytywne zaskoczenie i tym razem 🙂

 

Jeśli chodzi o kuchnie świata to przepisy nie będą moje-autorskie, i tu chciałam skorzystać z oryginalnego przepisu znalezionego na teksańskim blogu kulinarnym Pauli Deen,prosto z Ameryki :):) ale… przepis musiałam poddać własnym modyfikacjom gdyż wszystkie amerykańskie przepisy wykorzystują gotowe ciasto kruche- ja zrobię swoje. Dodatkowo nie omawiają jak zrobić puplę z dyni, także robię ją sama.

Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie 🙂

Składniki:

– 225 g mielonego białego sera (w wiaderku)

– 2 filiżanki pulpy z dyni

– 1 szklanka cukru

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 jako i 2 żółtka

– 1/4 szklanki roztopionego masła

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

– 1/4 mielonych goździków

 

Rada : zamiast cynamonu, goździków i imbiru dodałam przyprawy korzennej do ciasteczek 🙂

 

Ciasto kruche:

– 1,5 szklanki mąki

– 1 jajo

– 100 g masła zimnego

– 50 g cukru

 

Zagniatam ciasto i na 1 h ląduje w zamrażalniku, pól godziny przed pieczeniem wyjmuje ciasto aby dobrze dało się rozwałkować 🙂

IMG_3218

W tym czasie kiedy ciasto jest w lodówce można zrobić pulpe z dyni:

 

ćwiartkę dużej dyni kroje na kawałki średniej wielkości i piekę ze skórką w piekarniku 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu, odkrawam skórkę, wrzucam dynię do blendera i miksuje na jednolitą masę zwaną pulpą 🙂

IMG_3219IMG_3220dynia3

 

Formę 25 cm wylepiam ciastem, nakłuwam widelcem, kładę na nie papier do pieczenia i coś ciężkiego np groch aby ciasto nie wyrosło. piekę około 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

 

dynia1dynia2

Wyjmuje ciasto i nastawiam piekarnik na 175 stopni.

 

Do robota kuchennego wrzucamy serek i pulpę z dyni, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy cukier, sól, jajka, żółtka i roztopione masło, miksować, dodać przyprawy i wanilię. Piec 40-45 minut.

 

dynia4IMG_3227

Rada: 2 pozostałe białka z jaj można użyć do zrobienia małych bez albo dodać do jajecznicy 🙂

 

Amerykanie dekorują i jedzą ciasto z bitą śmietaną – i ja tak zrobie 🙂 200 ml śmietanki 30 % miksuje z 3 łyżkami cukru-pudru i z 2 łyżkami mascarpone. Dekoracje zrobiłam z ciasta- mąka z gorącą wodą 2:1, wycięłam liście i piekłam w piekarniku 180 stopni 15 minut, posmarowałam je w trakcie pieczenia białkiem.

 

234