quiche z kalafiorem, brokułem i ricottą
Quiche to dobry pomysł na danie zarówno na ciepło jak i na zimno. Pisałam już o niej, ale jest to forma wytrawnej tarty, której nadzienie jest zalane masą jajeczną. Dziś wrzuciłam do nadzienia wszystkie warzywa z różyczkami czyli kalafior, zielony kalafior romanesco i brokuły.Wyszło pysznie 🙂
Składniki:
ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 łyżeczki soli
nadzienie:
- 1 brokuł
- pół kalafiora romanesco lub cały zwykły kalafior ( u mnie pół na pół)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g serka ricotta
- 6 jaj
- tymianek
- pieprz
- sól
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie obgotowujemy kalafiory i brokuła ( warzywa mają być al dente ) i odsączamy na sitku.
Podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka na oleju, dodajemy czosnek w plasterkach.Na koniec dodajemy tymianek.
W miseczce ubijamy krótko jajka, dodajemy ricottę i doprawiamy.
Formę 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ja użyłam formy silikonowej, więc nie używam ani masła ani mąki.Wałkujemy ciasto, najlepiej przez papier do pieczenia, wtedy się ładnie da przenieść na formę. Formę wykładamy ciastem i formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy widelcem aby nie urosło i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.Można na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na niego fasolę lub specjalne ciężkie kulki do pieczenia.
Na podpieczonym spodzie układamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-serową. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.