quiche z kalafiorem, brokułem i ricottą

1

Quiche to dobry pomysł na danie zarówno na ciepło jak i na zimno. Pisałam już o niej, ale jest to forma wytrawnej tarty, której nadzienie jest zalane masą jajeczną. Dziś wrzuciłam do nadzienia wszystkie warzywa z różyczkami czyli kalafior, zielony kalafior romanesco i brokuły.Wyszło pysznie 🙂

Składniki:

ciasto:

  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczki soli

nadzienie:

  • 1 brokuł
  • pół kalafiora romanesco lub cały zwykły kalafior ( u mnie pół na pół)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g serka ricotta
  • 6 jaj
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie obgotowujemy kalafiory i brokuła ( warzywa mają być al dente ) i odsączamy na sitku.

Podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka na oleju, dodajemy czosnek w plasterkach.Na koniec dodajemy tymianek.

W miseczce ubijamy krótko jajka, dodajemy ricottę i doprawiamy.

Formę 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ja użyłam formy silikonowej, więc nie używam ani masła ani mąki.Wałkujemy ciasto, najlepiej przez papier do pieczenia, wtedy się ładnie da przenieść na formę. Formę wykładamy ciastem i formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy widelcem aby nie urosło i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.Można na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na niego fasolę lub specjalne ciężkie kulki do pieczenia.

Na podpieczonym spodzie układamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-serową. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

IMG_1190

IMG_1195

IMG_1196

IMG_1214

IMG_1213

5

4

3

2