quiche z porem, boczkiem i szczypiorkiem

4

Quiche czyli ciasto kruche z wytrawnym farszem zalane masą jajeczno-śmietanową idealnie mi pasuje na obiad, przekąskę czy kolację.Nie wiem czy zauważyliście ale w sieciowych kawiarniach oprócz ciast można zjeść wytrawne przekąski na ciepło czyli zazwyczaj właśnie są to quiche. Od tarty odróżnia ją to tarta może być zarówno wytrawna jak i słodka, quiche zawsze jest wytrawna a farsz związuje masa jajeczno-śmietanową.

Jeśli zastanawiacie się nad wymową tej potrawy to mówi się „kisz” 😀

Składniki:

ciasto:

    • 250 g mąki
    • 150 zimnego masła
    • 1 jajko
    • sól

nadzienie:

  • 2 pory
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 18 %
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • suszony tymianek
  • ser żółty do posypania

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wsadzamy na pół h do zamrażarki.

Cebule siekamy w piórka i podsmażamy na maśle.

Odcinamy górną, najbardziej zieloną część pora, myjemy i kroimy w talarki, następnie wrzucamy na patelnie do cebuli i podduszamy razem.Dorzucamy pokrojony na kawałki boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz.

IMG_7956

IMG_7957

Mieszamy w misce jajka, śmietanę i mascarpone, doprawiamy sola, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem.

IMG_7958

IMG_7959

Formę na tartę 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, nagrzanego do 180 stopni.

Na podpieczony,ostudzony spód wykładamy podduszone pory z cebulką i boczusiem a następnie wlewamy masę jajeczno-smietanową.Pieczemye w 180 stopniach 30 minut, pod koniec posypujemy startym, żółtym serem.

IMG_7960

1

2

6

5