ravioli ze szpinakiem i ricottą na masełku szałwiowym
Ravioli to malutkie, włoskie kwadraciki z ciasta makaronowego napełnione nadzieniem 😉 Pochodzą dokładnie z północnych Włoch, a pierwsze o nich wzmianki odnotowano w 14 wieku.Tradycyjne były gotowane w bulionie a w środku były blanszowane zioła, ser i jaja.Obecnie ravioli może być tez okrągłe a farsz jest różnorodny. Ja dziś zrobię najbardziej popularna ich wersję ze szpinakiem i włoskim serem ricotta.
Najlepszym rozwiązaniem jeśli lubicie kuchnię włoską kupić sobie na allegro za 15-20 formę do ravioli.Zdecydowanie jest szybciej i prościej. Idealnym rozwiązaniem jest kupienie tez maszynki do makaronu, aby ciasto było cieniutkie…ale gdzie to wszystko zmieścić…
Składniki:
- 2 szklanki mąki ( ja użyłam semoliny)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- 200 g sera ricotta
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 200 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
- świeże listki szałwii
Z mąki, jajka, oliwy, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto.
Rozdrobniony, rozmrożony szpinak blendujemy z parmezanem, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz ser.
Ciasto cienko wałkujemy, podsypując mąką. Do wykrawania ravioli używamy albo radełka albo formy do ravioli ( ja swoja kupiłam za niecałe 20 zł na allegro).
Aby ułatwić sobie dawkowanie nadzienia, przełożyłam je do szprycy. Na jednej połowie ciasta w odstępach 2 cm nakładamy nadzienie ( około łyżeczki). Nakrywamy druga połową, lekko dociskamy ciasto, tam gdzie nie ma nadzienia i radełkiem wycinamy kwadraciki. Ja użyłam formy i Wam tez radzę aby nie stracić radości z gotowania :). Ravioli gotujemy jak pierogi. W dużej ilości wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiamy po wypłynięciu na powierzchnię łyżką cedzakową.
Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy liście szałwii i wrzucamy ravioli. Podsmażamy chwilkę i gotowe.