ravioli ze szpinakiem i ricottą na masełku szałwiowym

img_5060

Ravioli to malutkie, włoskie kwadraciki z ciasta makaronowego napełnione nadzieniem 😉 Pochodzą dokładnie z północnych Włoch, a pierwsze o nich wzmianki odnotowano w 14 wieku.Tradycyjne były gotowane w bulionie a w środku były blanszowane zioła, ser i jaja.Obecnie ravioli może być tez okrągłe a farsz jest różnorodny. Ja dziś zrobię najbardziej popularna ich wersję ze szpinakiem i włoskim serem ricotta.

Najlepszym rozwiązaniem jeśli lubicie kuchnię włoską kupić sobie na allegro za 15-20 formę do ravioli.Zdecydowanie jest szybciej i prościej. Idealnym rozwiązaniem jest kupienie tez maszynki do makaronu, aby ciasto było cieniutkie…ale gdzie to wszystko zmieścić…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ( ja użyłam semoliny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 200 g sera ricotta
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 200 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • świeże listki szałwii

Z mąki, jajka, oliwy, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto.

Rozdrobniony, rozmrożony szpinak blendujemy z parmezanem, dodajemy sól, pieprz i gałkę oraz ser.

Ciasto cienko wałkujemy, podsypując mąką. Do wykrawania ravioli używamy albo radełka albo formy do ravioli ( ja swoja kupiłam za niecałe 20 zł na allegro).

Aby ułatwić sobie dawkowanie nadzienia, przełożyłam je do szprycy. Na  jednej połowie ciasta w odstępach 2 cm nakładamy nadzienie ( około łyżeczki). Nakrywamy druga połową, lekko dociskamy ciasto, tam gdzie nie ma nadzienia i radełkiem wycinamy  kwadraciki. Ja użyłam formy i Wam tez radzę aby nie stracić radości z gotowania :). Ravioli gotujemy jak pierogi. W dużej ilości wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiamy po wypłynięciu na powierzchnię łyżką cedzakową.

Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy liście szałwii i wrzucamy ravioli. Podsmażamy chwilkę i gotowe.

img_5053

 

 

 

img_5054

 

img_5055

img_5059

 

img_5061

 

img_5062