risotto z podgrzybkami
Śmieszna sprawa z tym risotto. Cały czas byłam przekonana, że gdzieś w szafce mam jeszcze sporo ryżu do risotto, tz. ryżu arborio i tak sobie myślałam, że wykorzystam ten ryż w końcu i zrobię np risotto.Zobaczyłam w sklepie mrożonego podgrzybka brunatnego i pomyślałam, że mam dobrą wymówkę aby zaopatrzyć się w grzyby, które mogę jeść tylko na specjalne okazje, bo są dość ciężkostrawne. Przecież jak risotto to tylko z grzybami 🙂 Przytargałam do domu grzyby a tu się okazuje, że ryżu nie ma 🙂 Aby grzyby się nie zmarnowały musiałam pognać do sklepu po arborio. Moje plany aby trochę opróżnić szafki z zapasami spełzły na niczym, za to na patelni mam kremowe, pyszne risotto z podgrzybkami, wartooo było 🙂
Ryż arborio – włoski,krótki, okrągło ziarnisty ryż, który doskonale wchłania płyn i pęcznieje. Jest głównym składnikiem klasycznego włoskiego dania – risotto, a także różnych farszów.
Koszt – w zależności od sklepu i firmy od 5 zł do 15 zł.
Składniki:
– 1,5 szklanki ryżu arborio
– 400 g mrożonego podgrzybka brunatnego
– 1 l bulionu ( drobiowy/grzybowy/warzywny)
– duża cebula
– 50 g zimnego,prawdziwego masła
– 2 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojone w plasterki rozmrożone grzyby. Smażymy około 5 minut. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ( w drobną kosteczkę ), oprószamy trochę solą i wsypujemy ryż, mieszamy, aż ryż się zeszkli, około 2 minut.
Obok patelni stawiamy sobie bulion i wlewamy po łyżce wazowej na patelnie z ryżem, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie bulion, i tak co mniej więcej 3 minuty. Łyżka po łyżce – wlewamy, mieszamy i jesteśmy cierpliwi. Postępujemy tak, do momentu aż zabraknie bulionu.Smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy grzyby, mieszamy, na koniec aby risotto było kremowe dodajemy zimne masło. Podajemy posypane natką i parmezanem ( mi akurat zabrakło 🙂