risotto ze świeżymi borowikami

7

Risotto to włoska potrawa. Najbardziej klasyczną odmiana risotta jest risotto alla milanese czyli bez dodatków.U mnie dziś z prawdziwkami, niestety nie są zebrane przeze mnie.Nie miałam w tym roku tyle szczęścia i czasu aby wybrać się na mazury 🙁 Z podanych poniżej składników wychodzi parę solidnych porcji,nie pożałujecie bo taki obiad jest przepyszny 🙂

Składniki:

– 2 szklanki ryżu arborio

– 3-4 średnie borowiki

– 1 l bulionu ( drobiowy/grzybowy/warzywny)

– duża cebula

– 50 g zimnego,prawdziwego masła

– 2 łyżki masła klarowanego

– sól, pieprz

– natka pietruszki

Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dodajemy surowy ryż oraz pokrojone borowiki. Obok głębokiej patelni ustawiamy garnuszek z bulionem i chochelką wlewamy 1 porcję bulionu, czekamy aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochelkę.Ważne jest aby bulion dodawać stopniowo a nie na raz.Potrzeba odrobinę cierpliwości aby danie było idealne 🙂 Staramy się nie mieszać za często risotta.Jak skończy się nam bulion, sprawdzamy czy ryż jest gotowy, doprawiamy solą i pieprzem. Jak ryż nie jest twardy, zdejmujemy z ognia patelnię i dodajemy zimne masło aby risotto było cudownie kremowe. Najlepszy smak uzyskamy dodając do risotto prawdziwego, tartego parmezanu – to już jest petarda 🙂 Posypujemy natką pietruszki i układamy na ryżu podsmażone na maśle grzyby.

IMG_8498

IMG_8499IMG_8500

IMG_8501

IMG_8502

IMG_8503

IMG_8504

1

2

3

5

6