rolada truskawkowa
Postanowiłam eksploatować truskawki na maksa 🙂 Padło dziś na leciutką roladę truskawkową 🙂 Robiłam ja 2 razy i zawsze była przepyszna. Trzeba tylko trochę wprawy w rolowaniu rolady, gdyż trzeba to robić jak jest jeszcze ciepła, a nadzienie powinno być lekko ścięte aby nie wypływało po bokach – jeśli to Wam się uda, będziecie robić ta roladę na okrągło 🙂 Idealna propozycja na Dzień Dziecka 🙂
Składniki:
biszkopt:
– 3 jajka
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
– 0,5 kg truskawek
– 250 ml śmietanki 36 %
– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
– 3 łyżki cukru-pudru
– 1 łyżka żelatyny
Ubijamy białka na sztywno,dodając w międzyczasie powoli cukier, potem dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty robota/miksera do minimum i dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i wylewamy biszkopt i pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Biszkopt po upieczeniu należy od razu wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, układamy go wierzchem do dołu i ściągamy papier do pieczenia a następnie zwijamy dłuższym bokiem w rulon.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Potem podgrzewamy w garnuszku, ale nie gotujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy esencji. 3/4 truskawek blendujemy i wlewamy po trochu do bitej śmietany, rozpuszczoną żelatynę wlewamy również do masy.
Resztę truskawek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Roladę rozwijamy i smarujemy masą truskawkową do 3/4 długości, przy pomocy ściereczki zwijamy roladę, tak ciasno jak się da. Ja owijam ściereczką i w takim stanie odkładam na godzinę do lodówki.
Dekorujemy cukrem-pudrem i truskawkami.