rolada truskawkowa

1Postanowiłam eksploatować truskawki na maksa 🙂 Padło dziś na leciutką roladę truskawkową 🙂 Robiłam ja 2 razy i zawsze była przepyszna. Trzeba tylko trochę wprawy w rolowaniu rolady, gdyż trzeba to robić jak jest jeszcze ciepła, a nadzienie powinno być lekko ścięte aby nie wypływało po bokach – jeśli to Wam się uda, będziecie robić ta roladę na okrągło 🙂 Idealna propozycja na Dzień Dziecka 🙂

Składniki:

biszkopt:

– 3 jajka

– 3 łyżki mąki

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

– 0,5 kg truskawek

– 250 ml śmietanki 36 %

– 1 łyżka esencji waniliowej lub cukru waniliowego

– 3 łyżki cukru-pudru

– 1 łyżka żelatyny

Ubijamy białka na sztywno,dodając w międzyczasie powoli cukier, potem dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty robota/miksera do minimum i dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i wylewamy biszkopt i pieczemy 10 minut w 190 stopniach.

IMG_6846

Biszkopt po upieczeniu należy od razu wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, układamy go wierzchem do dołu i ściągamy papier do pieczenia a następnie zwijamy dłuższym bokiem w rulon.

IMG_6849

IMG_6850

IMG_6851

IMG_6852

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Potem podgrzewamy w garnuszku, ale nie gotujemy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy esencji. 3/4 truskawek blendujemy i wlewamy po trochu do bitej śmietany, rozpuszczoną żelatynę wlewamy również do masy.

IMG_6853

IMG_6854

Resztę truskawek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Roladę rozwijamy i smarujemy masą truskawkową do 3/4 długości, przy pomocy ściereczki zwijamy roladę, tak ciasno jak się da. Ja owijam ściereczką i w takim stanie odkładam na godzinę do lodówki.

IMG_6856

IMG_6857

Dekorujemy cukrem-pudrem i truskawkami.

2

3

4

5

6