roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz pesto i mozzarellą
Bardzo prosta rzecz do zrobienia a wygląda dość ciekawie na talerzu. Nic nie mam do kotleta, ale nie prezentuje się zbyt wyrafinowanie na talerzu. Pierś kurczaka wystarczy rozbić i ułożyć na niej wyszperane w lodówce produkty, zawijamy, pakujemy do piekarnika i gotowe. Wykorzystałam suszone pomidory w zalewie, trochę pesto, które zostało niewykorzystane i parę listków szpinaku. Zawsze w lodówce znajdą się do połowy wykorzystane produkty i z tego głównie korzystam.Do środka można włożyć: żółty ser, kiełbaskę, cukinię,boczek,oliwki itd.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 suszone pomidory z zalewy
- parę listków szpinaku baby
- 4 małe kuleczki mozzarelli
- 2 łyżki pesto
- sól
- pieprz
Piersi myjemy 🙂 Kroimy wzdłuż na 2 części. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy. Mamy 4 płaty kurczaka.
Na 2 płatach układamy szpinak i suszone pomidory a kolejne dwa smarujemy pesto i kładziemy ser. Kurczaka zwijamy i spinamy wykałaczkami albo zawijamy w folię spożywczą.
Te z pesto owinęłam folią aby nie wyciekło podczas pieczenia.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Podaje z ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem i surówką z marchewki.
1 czerwca 2017 @ 11:41
Wyglądają apetycznie – sprawdzimy jak smakują 🙂
pozdrawiamy 🙂