roladki z soli nadziewane cukinią w sosie cytrynowo-maślanym

8

Jak pomyśle o zdrowym odżywianiu to zawsze na myśl przychodzą mi ryby 🙂 Warzywa, owoce, ryby i chude mięso to podstawa zdrowej diety. Nie można powiedzieć, że po zjedzeniu rybki z warzywami będziemy odczuwać taką samą sytość jak po zjedzeniu lasagne czy schabowego, ale będziemy się czuć lekko i gotowi do działania a nie do spania 🙂 Dziś przedstawie bardziej wykwitną potrawę a raczej sprawia ona takie wrażenie tylko, bo nie sama potrawa jest wykwintna tylko jej podanie. Można walnąć płat ryby w panierce z ziemniakami na talerz, a można też pięknie zwinąć rybkę w rulon, dodać do środka warzywa i polać aromatycznym sosem. Wiem,wiem że nie każdemu chce się i nie każdy ma czas na stanie w kuchni, ale ta potrawa ani nie wymaga specjalnych umiejętności ani nie zabiera dużo czasu także można mieć fajny, ładnie podany obiad bez wysiłku – zapewniam 🙂

Składniki:

– 3 płaty fileta z soli

– 1 mała cukinia

– 1/2 małej marchewki

– sól, pieprz

sos:

– 3/4 szklanki wody

– pół kostki rosołowej

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

– 2 łyżki śmietany 12 %

– 1 czubata łyżka prawdziwego masła

– sól i koperek

Rybę rozmrażamy, oszuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy z obu stron, i układamy na rybie po 3 słupki marchewki i 3 słupki cukinii,zawijamy rybę. Obieraczką do warzyw kroimy 3 plastry z cukinii i układamy na rybie, wszystko spinamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.

1

2

3

W tym czasie robimy sos – do rondla wlewamy wodę, wrzucamy pół kostki, cok z cytryny, masło, skórkę z cytryny i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, pod koniec dodajemy śmietanę i sól, trzymamy na małym ogniu, aż zgęstnieje – około 5-7 minut, jak będzie już gęsty dodajemy koperek i zdejmujemy z ognia.Ja dodałam do sosu odrobinę szafranu, gdyż mam spory zapas od przyjaciółki z Maroka,możecie pominąć ten składnik.

4

5

7

6

Danie podaje z ryżem z szafranem i z warzywami.

 11

12

10