ruskie pierogi – 2 przepisy na ciasto ( bezglutenowe i zwykłe)

1

 

Składniki:

ciasto bezglutenowe:

  • 250 g mąki bezglutenowej firmy Bezgluten ( ciasto makaronowo-pierogowo-naleśnikowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • około 5-6 łyżek ciepłej wody ( tu należy dodawać wodę stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml gorącej wody
  • sól

nadzienie:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią, wkładamy na godzinę do lodówki.

Ziemniaki gotujemy w mundurach. Odstawiamy do ostudzenia.

Na łyżce oleju podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, ugniatamy tłuczkiem, dodajemy ser, podsmażoną cebulkę, sól i sporo mielonego pieprzu.

Zimne ciasto wałkujemy podsypujemy mąką, aby nie przywierało. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale jeśli nie macie wprawy to uważajcie, gdyż ciasto może się rozrywać.

Wycinamy kółka w cieście szklanką lub specjalnym urządzeniem do pierogów ( kupiłam za 4 zł). Farsz nakładamy na środek, nie przesadzając z ilością. Smarujemy po brzegach wodą i sklejamy końce.

Wrzucamy po 5-6 do wrzącej wody. Woda nie powinna nadmiernie bulgotać, gdyż może uszkodzić delikatne pierogi i mogą się rozpaść podczas gotowania.

Duży, płaski talerz smarujemy masłem i wyławiamy na niego pierogi. Tłuszcz zapobiegnie sklejaniu się pierogów. Pierogi okraszamy podsmażoną cebulką.

2

 

3

 

5