ruskie pierogi – 2 przepisy na ciasto ( bezglutenowe i zwykłe)
Składniki:
ciasto bezglutenowe:
- 250 g mąki bezglutenowej firmy Bezgluten ( ciasto makaronowo-pierogowo-naleśnikowe)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
- około 5-6 łyżek ciepłej wody ( tu należy dodawać wodę stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 ml gorącej wody
- sól
nadzienie:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią, wkładamy na godzinę do lodówki.
Ziemniaki gotujemy w mundurach. Odstawiamy do ostudzenia.
Na łyżce oleju podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, ugniatamy tłuczkiem, dodajemy ser, podsmażoną cebulkę, sól i sporo mielonego pieprzu.
Zimne ciasto wałkujemy podsypujemy mąką, aby nie przywierało. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale jeśli nie macie wprawy to uważajcie, gdyż ciasto może się rozrywać.
Wycinamy kółka w cieście szklanką lub specjalnym urządzeniem do pierogów ( kupiłam za 4 zł). Farsz nakładamy na środek, nie przesadzając z ilością. Smarujemy po brzegach wodą i sklejamy końce.
Wrzucamy po 5-6 do wrzącej wody. Woda nie powinna nadmiernie bulgotać, gdyż może uszkodzić delikatne pierogi i mogą się rozpaść podczas gotowania.
Duży, płaski talerz smarujemy masłem i wyławiamy na niego pierogi. Tłuszcz zapobiegnie sklejaniu się pierogów. Pierogi okraszamy podsmażoną cebulką.