sajgonki z kurczakiem i warzywami

IMG_4881

 

Kuchnia chińska jest dość popularna w Polsce. Po transformacjach ustrojowych, nastąpił bum na kuchnię międzynarodową a kuchnia polska trochę zaczęła być traktowana po macoszemu. Nastąpił wysyp „chińczyków” , pizzeri i kebabowni. Dziś w erze burgerowni, kuchni tajskiej i fushion powraca się do korzeni,wróciła np moda na bary mleczne, co bardzo mnie cieszy 🙂 Nie mniej jednak przyszła pora na danie kuchni chińskiej na moim blogu.Wybrałam chrupiące,smakowite sajgonki które chyba zna każdy. Na pewno sąsiedzi myślą, że otwieram budę z chińskim żarciem, bo pachnie smażalnią w całym bloku 🙂 Są genialne, także bardzo polecam aby zrobić je samemu w domu, są trochę pracochłonne, trzeba posiekać drobno trochę składników ale smak- wyśmienity.

 skorzystałam z przepisu na opakowaniu papieru ryżowego i trochę go zmodyfikowałam 🙂

Składniki:

– 1 duża marchewka

– 3 średnie pieczarki

– 1 jajko

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– 1 średnia cebula

– 3 liście kapusty pekińskiej

– 4 grzyby mun ( użyłam grzybów marynowanych, już pokrojonych)

– sos sojowy

– pieprz

– 2 opakowania papieru ryżowego

– 70 g makaronu ryżowego, cienkie nitki

– olej rzepakowy do smażenia

Kurczaka siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na 1 łyżce oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego i podsmażamy dalej na złoty kolor. Przekładamy kurczaka do miski.

IMG_4857

IMG_4858

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Przekładamy do miski z kurczakiem.

IMG_4859

Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę i razem podsmażamy. Przekładamy do miski.

IMG_4862

Makaron ryżowy zalewamy na 3 minuty wrzątkiem, odcedzamy, siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.Dodajemy pokrojone grzyby mun i pieczarki starte na tarce o małych oczkach.

IMG_4860

IMG_4861

IMG_4865

Do miski ze składnikami wbijamy jajko oraz dodajemy pieprz grubo mielony oraz doprawiamy sosem sojowym albo solą ( ja użyłam sosu). Mieszamy wszystko dokładnie.

IMG_4864

IMG_4866

Do garnka z szerokim dnem wlewamy na dno trochę letniej wody.Bierzemy płat papieru ryżowego i maczamy w garnku z wodą, układamy papier na zwilżonej ściereczce i czekamy 30 sekund, aż papier zrobi się miękki. Układamy po łyżce farszu na dole papieru. Zawijamy od dołu, a potem zawijamy do środka brzegi, rolujemy i odkładamy.

IMG_4867

IMG_4868

IMG_4869

IMG_4870

IMG_4871

Sajgonki lepiej, aby poleżały z pół godziny, aby przeschły i nie pryskały w gorącym tłuszczu.

IMG_4872

Rozgrzewamy w rondlu olej rzepakowy i smażymy sajgonki około minuty w głębokim tłuszczu. Mi parę sajgonek się rozpadło, bo dałam za dużo farszu i zaczęły niemiłosiernie strzelać, ale nawet te rozwalone zostały zjedzone szybko.

Sajgonki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podajemy z sosem sojowym, sosem chili lub sosem słodko-kwaśnym i z surówką.

IMG_4874

IMG_4876

IMG_4882

IMG_4878