sakiewki z kurkami, suszonymi pomidorami i kurczakiem

4

Jeszcze w tym roku nie robiłam wytrawnych naleśników i tak mi wpadły do głowy gdy myślałam o tym co zrobić z kurkami.Z powodu chronicznego braku czasu kurki leżały w lodówce od tygodnia nie mogąc się doczekać aż wpadną w moje ręce 🙂 Już mi smutno na myśl o tym, że kiepsko będzie tej jesieni z grzybobraniem…susza, susza, susza 🙁

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 250 g kurek
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • parę kawałków pieczonego/duszonego albo wędzonego kurczaka
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • olej

Smażymy naleśniki.

IMG_7995

Kurki oczyszczamy tak jak pisałam we wcześniejszym poście tu: kurki

IMG_7994

Kroimy grzyby na mniejsze części. Cebule kroimy w piórka.

Na oleju podsmażamy cebulkę i grzyby.Podlewamy odrobiną wody i dusimy około 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, smażymy jeszcze 2-3 minuty dodajemy śmietanę i doprawiamy.

IMG_7996

Pomidory i kurczaka kroimy w paseczki tudzież w kosteczkę.Dodajemy do kurek i mieszamy.

IMG_8015

Na środek naleśnika nanosimy około 2 łyżek farszu, zbieramy naleśnika po bokach i tworzymy zgrabną sakiewkę 🙂 Ja związałam sakiewki lnianym sznureczkiem, można związać też naleśnika kawałkiem pora.

sakiewki układam w żaroodpornym naczyniu i zapiekam 15 minut w 180 stopniach. Sprawdzajcie czy naleśnik się za bardzo nie spiecze, ja podpiekałam naleśniki w opcji termoobiegu.

1

Po wyjęciu sakiewek z piekarnika można odciąć nożyczkami sznureczki podtrzymujące konstrukcje.

Naleśniki najlepiej smakują na ciepło.

2

3

5