sałatka cezar
Jedna z moich ulubionych sałatek.Jak dla mnie w sałacie musi być mięso – ta sałatka spełnia ten warunek 🙂 Słony parmezan, chrupiące grzanki i świeża sałata idealnie komponują się z kurczakiem. Długo obmyślałam jak tu by potraktować pierś z kurczaka by była taka sprężysta i soczysta jak w sałatce w pewnej sieciowej pizzerii. Po pewnym czasie przestałam się zastanawiać – co oni dodają żeby poprawić smak jedzenia to kosmos…
Postanowiłam ugotować pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem mleka a potem ją grillować – wyszło na prawdę spoko 🙂 Sos kiedyś kupowałam gotowy, dziś zrobiłam z przepisu Magdy Gessler.
Składniki:
– pierś z kurczaka
– parę listków sałaty rzymskiej
– kromka chleba tostowego
– 1 łyżeczka przyprawy do grzanek złocistych
– 3 łyżki startego parmezanu
– 1/3 szklanki mleka 3,2%
sos:
– 5 łyżek oliwy
– 1 żółtko
– 1 filet anchois
– czubata łyżeczka musztardy Dijon
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka startego parmezanu
Pierś z kurczaka gotuje około 15 minut w wodzie z dodatkiem mleka ( około 1/3 szklanki). Odstawiam do wystudzenia. Griluje około 5 minut ( grill elektryczny)
Sałatę myje, suszę, rwę rękami na mniejsze kawałki układam na talerzu.
Pieczywo tostowe kroje w drobną kostkę i wrzucam na suchą patelnie posypując przyprawą do grzanek, można polać odrobiną oliwy. Zarumienione zdejmuje z patelni.
Układam na sałacie pokrojonego grilowanego kurczaka,posypuje grzankami i obieraczką do warzyw strugam wiórki parmezanu. Całość przed podaniem polewam sosem ( wszystkie składniki sosu wrzucam do blendera).
Pianino
22 stycznia 2015 @ 04:04
Pianino
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂