sałatka cezar

4

Jedna z moich ulubionych sałatek.Jak dla mnie w sałacie musi być mięso – ta sałatka spełnia ten warunek 🙂 Słony parmezan, chrupiące grzanki i świeża sałata idealnie komponują się z kurczakiem. Długo obmyślałam jak tu by potraktować pierś z kurczaka by była taka sprężysta i soczysta jak w sałatce w pewnej sieciowej pizzerii. Po pewnym czasie przestałam się zastanawiać – co oni dodają żeby poprawić smak jedzenia to kosmos…

Postanowiłam ugotować pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem mleka a potem ją grillować – wyszło na prawdę spoko 🙂 Sos kiedyś kupowałam gotowy, dziś zrobiłam z przepisu Magdy Gessler.

Składniki:

– pierś z kurczaka

– parę listków sałaty rzymskiej

– kromka chleba tostowego

– 1 łyżeczka przyprawy do grzanek złocistych

– 3 łyżki startego parmezanu

– 1/3 szklanki mleka 3,2%

sos:

– 5 łyżek oliwy

– 1 żółtko

– 1 filet  anchois

– czubata łyżeczka musztardy Dijon

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka startego parmezanu

Pierś z kurczaka gotuje około 15 minut w wodzie z dodatkiem mleka ( około 1/3 szklanki). Odstawiam do wystudzenia. Griluje około 5 minut ( grill elektryczny)

Sałatę myje, suszę, rwę rękami na mniejsze kawałki układam na talerzu.

Pieczywo tostowe kroje w drobną kostkę i wrzucam na suchą patelnie posypując przyprawą do grzanek, można polać odrobiną oliwy. Zarumienione zdejmuje z patelni.

Układam na sałacie pokrojonego grilowanego kurczaka,posypuje grzankami i obieraczką do warzyw strugam wiórki parmezanu. Całość przed podaniem polewam sosem ( wszystkie składniki sosu wrzucam do blendera).

1

2

5

3