sałatka curry z kurczakiem, ryżem i rodzynkami
Wiola mnie prosiła o przepis na sałatkę na Świeta, tak oto przypomniało mi się że od 3 lat robię orientalną sałatkę curry z kurczakiem.Era tradycyjnej warzywnej sałatki już dawno minęła, choć myślę że to ponadczasowy klasyk tak na prawdę. Szukając nowych sałatek (nazwijmy je majonezowymi ) robiłam sałatkę kebab, sałatkę z paluszków surimi ( rozdałam chyba ten przepis tysiąc razy) czy sałatkę z makaronem który udaje ryż 🙂 Jako, że lubię curry powstała sałatka z tą aromatyczną przyprawą.
Curry w składzie ma : kurkumę, kolendre, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon i kminek.Zawarte w curry przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, pomagają w walce z nowotworami, przyspieszają metabolizm i procesy trawienne.Jedzenie potraw z curry wspomaga pracę mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. Curry ma oczywiście specyficzny smak – nawet jeśli je lubimy, jest bardzo intensywny i niejednokrotnie możemy nie mieć na nie zbyt często ochoty. To całkiem dobrze, bo jego zbawienne właściwości najlepiej odczujemy stosując je nawet w niewielkiej ilości, raz na jakiś czas.
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 3 x 100 g ryżu ( ja użyłam ryżu parboiled)
– 6 jajek
– 150 g startego sera żółtego gouda
– 150 g rodzynek królewskich ( jeśli ktoś nie lubi może zastąpić je ananasem z puszki )
– 1 duża cebula
sos:
– 200 ml majonezu ( pół słoika)
– 3 łyżeczki przyprawy curry
– sól
– pieprz
– ewentualnie natka pietruszki
Gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie, w tym samym czasie gotujemy tez ryż ( skracamy czas gotowania o 3-4 minuty niż standardowo).Gotujemy jajka na twardo.
Pierś z kurczaka rozrywamy wzdłuż włókien na kawałeczki ( możemy pokroić go też w kostkę, ale uważam że mięso tz. szarpane jest bardziej efektowne 🙂
Ostudzony, ugotowany ryż wsypujemy do dużej miski, dodajemy mięso z kurczaka, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ser żółty, posiekane w sporą kostkę jajka i rodzynki.
Uwaga: rodzynki moczę około 5 minut w gorącej wodzie i odsączam.
Sos – składniki łącze ze sobą i dodaje do sałatki.
Mieszam wszystko i posypuje natką pietruszki. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, jak składniki się „przegryzą” 🙂
31 sierpnia 2016 @ 11:59
Ta sałatka to nawet taka obiadowa. Z kurczakiem, z ryżem – bardzo pożywna rzecz 😉 jednak i bardzo kaloryczna: majonez, ser żółty itd. Warto przeczytać, jeżeli jak ja gustujecie w sałatkach: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-kurczakiem-i-jej-grzeszki-dietetyczne Naprawdę fajne pomysły by zachowując pyszny smak, ograniczyć kaloryczność. 😉