sałatka curry z kurczakiem, ryżem i rodzynkami

4

Wiola mnie prosiła o przepis na sałatkę na Świeta, tak oto przypomniało mi się że od 3 lat robię orientalną sałatkę curry z kurczakiem.Era tradycyjnej warzywnej sałatki już dawno minęła, choć myślę że to ponadczasowy klasyk tak na prawdę. Szukając nowych sałatek (nazwijmy je majonezowymi ) robiłam  sałatkę kebab, sałatkę z paluszków surimi ( rozdałam chyba ten przepis tysiąc razy) czy sałatkę z makaronem który udaje ryż 🙂 Jako, że lubię curry powstała sałatka z tą aromatyczną przyprawą.

Curry w składzie ma : kurkumę, kolendre, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon i kminek.Zawarte w curry przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, pomagają w walce z nowotworami, przyspieszają metabolizm i procesy trawienne.Jedzenie potraw z curry wspomaga pracę mózgu i utrzymuje go w dobrej kondycji. Curry ma oczywiście specyficzny smak – nawet jeśli je lubimy, jest bardzo intensywny i niejednokrotnie możemy nie mieć na nie zbyt często ochoty. To całkiem dobrze, bo jego zbawienne właściwości najlepiej odczujemy stosując je nawet w niewielkiej ilości, raz na jakiś czas.

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka

– 3 x 100 g ryżu ( ja użyłam ryżu parboiled)

– 6 jajek

– 150 g startego sera żółtego gouda

– 150 g rodzynek królewskich ( jeśli ktoś nie lubi może zastąpić je ananasem z puszki )

– 1 duża cebula

sos:

– 200 ml majonezu ( pół słoika)

– 3 łyżeczki przyprawy curry

– sól

– pieprz

– ewentualnie natka pietruszki

 

Gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie, w tym samym czasie gotujemy tez ryż ( skracamy czas gotowania o 3-4 minuty niż standardowo).Gotujemy jajka na twardo.

1

6

2

Pierś z kurczaka rozrywamy wzdłuż włókien na kawałeczki ( możemy pokroić go też w kostkę, ale uważam że mięso tz. szarpane jest bardziej efektowne 🙂

Ostudzony, ugotowany ryż wsypujemy do dużej miski, dodajemy mięso z kurczaka, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ser żółty, posiekane w sporą kostkę jajka i rodzynki.

3

Uwaga: rodzynki moczę około 5 minut w gorącej wodzie  i odsączam.

Sos – składniki łącze ze sobą i dodaje do sałatki.

Mieszam wszystko i posypuje natką pietruszki. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, jak składniki się „przegryzą” 🙂

5