sałatka na ciepło z krewetkami, cukinią i sosem mango
Składniki:
- garść mixu sałat
- 100 g krewetek mrożonych
- ząbek czosnku
- pół zielonego ogórka
- 1/3 średniej cukinii
- oliwa i masło do smażenia
- 1 małe dojrzałe mango
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
Na patelni na łyżce oleju i kawałku masła podsmażamy krewetki około 3-4 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 3-4 plasterki czosnku.
Cukinię grilujemy na patelni grillowej lub na elektrycznym grillu. Może być też cukinia podpieczona w piekarniku. Cukinię lekko skrapiamy oliwą.
Ogórek, kroimy na pół wzdłuż, łyżeczką wydrążamy niejadalne pestki. Kroimy w pół talarki.
Sos: Miąższ z mango wkładamy do blendera, dodajemy ocet, syrop, szczyptę soli, sok z limonki, oliwę i bledujemy na kremowy sos. Smakujemy i doprawiamy wedle uznania.Jeśli ma być bardziej wyrazisty dodajemy więcej octu.Jeśli za kwaśny- dodajemy szczyptę cukru. Mój był idealny, łagodny i słodkawy w smaku.
Na sałacie układamy pokrojoną ciepłą cukinię, chrupiącego ogórka oraz krewetki prosto z patelni. Polewamy sosem i dopieprzamy świeżo zmielonym pieprzem.