sałatka pieczarkowa

3

Jak zwykle przed Świętami robię menu, długa kartka zapełnia się spisem potraw- najłatwiej przychodzą mi na myśl pomysły na ciasta i dania główne, z przystawkami nie jest tak łatwo, tym bardziej że co roku staram się wprowadzać nowości 🙂 Zadzwoniłam do mojej serdecznej koleżanki Gosi z Legionowa, bo jadałam u Niej na urodzinach sałatkę z pieczarek i pamiętam że była urocza 🙂 Sałatkę trochę odchudzę i dodam dodatkowo szynkę 🙂

 

Pieczarki – ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczono do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) a nawet witaminę D. ( źródło:kobietaonet.pl, polki.pl)


Odmiany:

  1. Portobello:  mają duży, płaski kapelusz, o średnicy do 10 cm. Doskonałe do faszerowania, świetne panierowane z patelni.
  2. Białe: najpopularniejsze, dostępne w różnych wielkościach. W kuchni uniwersalne, doskonałe też na surowo. Aby nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny.
  3. Brązowe: od białych różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także intensywniejszym aromatem. Świetnie sprawdzają się np. w sosach do mięs i makaronów.

 

Składniki:

– 1 kg pieczarek

– 6 jajek

– 4 plastry szynki

– pęczek natki pietruszki

– pół dużej czerwonej cebuli

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– sól, pieprz

1

2

Pieczarki myjemy i w całości gotujemy w wodzie około 5 minut. Jajka gotujemy na twardo.

Pieczarki kroimy na plasterki, jajka,szynkę i cebulę w  małą kostkę.Polewamy sosem ( majonez, jogurt, posiekana natka, sól i pieprz).