sałatka wiejska ze szparagami, młodymi ziemniaczkami i karmelizowaną cebulą z sosem miodowo-musztardowym
Moja wizja sałatki wiejskiej czyli to co jest swojskie, polskie i sezonowe 🙂 Młode ziemniaki najlepsze z koperkiem, ale teraz zrobiłam z ziemniaków dodatek węglowodanowy do sezonowych warzyw. Wszystko okraszone wyrazistym słodko-ostrym sosem. Sałatka powstawała jak zwykle- cebulkę wymyśliłam w trakcie jej robienia, sos tak samo 🙂
Składniki:
- 5-6 sztuk młodych ziemniaczków
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/4 pęczka zielonych, chudych szparagów
- 2 garście roszponki lub rukoli
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki cukru
sos:
- 2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Szparagi gotujemy około 10 minut w wodzie z 1 łyżką cukru.
Ziemniaki gotujemy do miękkości.
Jajka gotujemy na twardo.
Na dużym talerzu układamy roszponkę, pokrojone na połówki ziemniaki, pokrojone na 3 części szparagi i pokrojone na ćwiartki jajka.Cebulkę kroimy w piórka i na łyżce oleju podsmażamy na dużym ogniu, posypujemy łyżeczką cukru i karmelizujemy czyli czekamy cały czas mieszając aż nabierze złotego koloru.
Składniki sosu mieszamy ze sobą w słoiku.Przed samym podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy karmelizowaną cebulką.
ce