sałatka wiejska ze szparagami, młodymi ziemniaczkami i karmelizowaną cebulą z sosem miodowo-musztardowym

profilowe 1

Moja wizja sałatki wiejskiej czyli to co jest swojskie, polskie i sezonowe 🙂 Młode ziemniaki najlepsze z koperkiem, ale teraz zrobiłam z ziemniaków dodatek węglowodanowy do sezonowych warzyw. Wszystko okraszone wyrazistym słodko-ostrym sosem. Sałatka powstawała jak zwykle- cebulkę wymyśliłam w trakcie jej robienia, sos tak samo 🙂

Składniki:

  • 5-6 sztuk młodych ziemniaczków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/4 pęczka zielonych, chudych szparagów
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki cukru

sos:

  • 2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Szparagi gotujemy około 10 minut w wodzie z 1 łyżką cukru.

Ziemniaki gotujemy do miękkości.

Jajka gotujemy na twardo.

Na dużym talerzu układamy roszponkę, pokrojone na połówki ziemniaki, pokrojone na 3 części szparagi i pokrojone na ćwiartki jajka.Cebulkę kroimy w piórka i na łyżce oleju podsmażamy na dużym ogniu, posypujemy łyżeczką cukru i karmelizujemy czyli czekamy cały czas mieszając aż nabierze złotego koloru.

Składniki sosu mieszamy ze sobą w słoiku.Przed samym podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy karmelizowaną cebulką.

2

IMG_2114

IMG_2116

ce