sałatka z avokado i paluszkami krabowymi

6

O przepis na sałatkę poprosiła mnie czytelniczka bloga- Aneta 🙂 Robiłam ta sałatkę nie raz, tylko zamiast avokado dodawałam zielonego ogórka i nie umiem zliczyć ile razy dawałam ten przepis znajomym 🙂

Umówmy się, paluszki krabowe oryginalne to nie są, użyłam paluszków surimi, które zrobione są z mięsa białych ryb. Nie mam ani ambicji ani tyle kapusty, aby szukać mięsa kraba i dodawać go do sałatki, także posłużymy się paluszkami, ogólnodostępnymi o aromacie kraba 🙂

Składniki:

– 100 g makaronu ryżowego

– 200 g paluszków krabowych surimi

– 1 średnie avokado

– 1 łyżka soku z cytryny

sos:

– 2 łyżki śmietany 18 %

– 1 łyżka majonezu

– pęczek koperku

– 2 ząbki czosnku

– sól

-pieprz

Makaron zalewamy wrzącą wodą i po 3 minutach odsączamy na sitku.

1

Paluszki kroimy na małe plasterki

2

Avokado obieramy i kroimy w pół-plasterki.Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zczarniało.

Składniki sosu mieszamy, czosnek ma być bardzo drobno posiekany. Koperek tez drobno siekamy.

3

Ostudzony makaron kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone paluszki surimi i avokado. Polewamy sosem przed podaniem. Sałatkę najlepiej  jeść schłodzoną.

4

5

7

10

8