sałatka z bobem, boczkiem i miętą

11

To danie pachnie mi wiosną – bób i mięta 🙂 Bób kupiłam, bo to ulubione warzywo mojej Mamy, a że robię dla Niej mały catering imieninowy to wykorzystam go do sałatki.

Bób jest mrożony oczywiście o tej porze roku 🙂

Składniki:

  • mix sałat
  • opakowanie mrożonego bobu
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • garść rukoli
  • pół czerwonej cebuli
  • listki mięty

sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • sól

Bób gotujemy w osolonej wodzie,przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek.

Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Umytą sałatę kładziemy na dużym talerzu, na to rukola,podsmażony boczuś, obrany bób, cebulka w piórka, układamy listki mięty.

Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem.

IMG_1340

IMG_1342

IMG_1347

IMG_1348

IMG_1349