sałatka z boczkiem, jajkami przepiórczymi i grzankami

3

 

W końcu coś lekkiego 🙂 No prawie…bo mamy boczek. Dodałam go, bo lubię sałatki z dodatkiem mięsa, a bekon dodaje sałatce wyrazu i chrupkości.

Nowością są dla mnie przepiórcze jajka, mikroskopijnej wielkości 🙂 Nigdy ich nie jadłam, a teraz jest dobry moment aby je przetestować.

Wiem, że w marketach można je dostać, ale swoje kupiłam tak jak zwykle- na targu, od Pani która ma wszelkiego rodzaju, świeżutkie jajka, zniesione 2-3 dni wcześniej 🙂 Zaintrygowały mnie przepiórcze, bo ponoć karmione pokrzywą 🙂 Kosztowały jedynie 25 groszy za sztukę, więc kupiłam parę.

 

Jajka przepiórcze – są zdrowsze od kurzych, bo mają więcej ważnych składników odżywczych.Mają też zdecydowanie lepszy smak.Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.Odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny.Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

 

Sałatka:

– opakowanie mixu sałat

– 5 jajeczek przepiórki

– 2 plastry boczku parzonego

– 2 łyżki pestek dyni

– 1 kromka chleba tostowego

sos:

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 łyżka miodu

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka musztardy

– pieprz, sól

 

Dokładnie myjemy jajka, wkładamy do wrzącej wody na 1:30- 2 minuty, jesli preferujemy jajka na twardo- gotujemy około 5 minut.

Po ugotowaniu, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na parę minut- lepiej się obiorą.

Na suchej patelni podsmażamy boczek.

Kromkę chleba kroimy na małe kwadraty i zarumieniamy na patelni z odrobiną masła.Pestki dyni podprażamy również na suchej patelni aż zaczną strzelać 🙂

Umytą sałatę układamy na talerzu, kładziemy pokrojone na pół jajka, pokrojony na kawałki bekon,grzanki i posypujemy pestkami.

Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem ( wszystkie składniki sosu mieszamy, najlepiej w małym słoiczku).

2