sałatka z burakiem, serem halloumi i roszponką

burak

Sałatkę z buraka jadłam niedawno o mojej przyjaciółki Izy, zaciekawił mnie smak, wymieniłam 2 składniki w sumie przez przypadek i powstał buraczany cud który jem praktycznie codziennie, uzależniłam się i nie żałuje bo nie dość że jest smaczna to też jest bardzo zdrowa 🙂 Przepis ten rozdałam co najmniej 10 razy, więc zagościł on i tu 🙂

 

Burak- zawiera kwas foliowy i dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

 

Składniki:
– 1 podłużny duży burak lub dwa średnie okrągłe
 
– garść roszponki
 
– pół czerwonej cebuli
 
– kawałek sera cypryjskiego halloumi
 
– 4 łyżki pestek słonecznika
 
sos:
 
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– 1 łyżka miodu lipowego
– sól, pieprz świeżo mielony
 
Buraka gotuje ,studzę, obieram ze skórki i kroje w cienkie plasterki.
Na półmisku układam kolejno- plasterki buraka, garść roszponki, pokrojoną w piórka cebule. Wiórkami z sera halloumi posypujemy sałatkę. Podprażamy na pustej patelni pestki słonecznika- posypujemy sałatkę, na koniec polewamy całość sosem.
 
Rada: Wiórki z sera robię obieraczką do warzyw
Rada: Do sałatki wybieram podłużne buraki gdyż szybciej sie gotują i łatwiej pokroić je w cienkie plasterki, ja kroje nożem, można do tego użyć gilotyny do warzyw 🙂
 
Co ja będę Wam mówić- właśnie w tej chwili jem znowu tą sałatkę 😀