sałatka z cukinią, granatem i grzankami z kozim serem
Sałatki powstają głównie z tego co mam w lodówce i bardzo spontanicznie 😉 Zainspirowałam się przeglądając fb sałatką z Kwestii Smaku,dopiero co wstawioną, ale zmieniłam połowę składników 😉
Składniki:
- garść mixu sałat
- parę kromek bagietki lub czerstwego chleba
- 1/3 roladki koziego sera pleśniowego
- pestki 1/4 granatu
- 4-5 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1/3 cukinii
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- grubo mielony pieprz
Cukinię kroimy w kosteczkę i podsmażamy 3 minuty na oliwie. Solimy.
Chlebek kroimy na małe kawałki, układamy na kromkach kawałki pokrojonej rolady i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, 180 stopni. Ja wstawiam do jeszcze nie nagrzanego.
Na sałacie układamy pomidorki, podsmażoną cukinię, grzanki z serem, posypujemy granatem i polewamy sosem.