sałatka z cytrusami, serem pleśniowym i orzechami

5

 

Sałatka kojarzy mi  się z latem, świeżymi owocami i lekkim posiłkiem. Inspiracją dla mnie była szaruga za oknem- chciałam na talerzu mieć coś kolorowego i poprawiającego odporność 🙂 Cytrusy to owoce które z powodzeniem można wykorzystywać zimą, bo są wtedy najsmaczniejsze, mało tego- zawierają sporo witaminy C.

 

Owoce cytrusowe -zawierają wiele składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszym z nich jest witamina C, która wspomaga system immunologiczny w zwalczaniu zarazków, wirusów i pasożytów oraz wolnych rodników. Dzięki niej wzmacniają się i wygładzają ścianki naczyń, zapobiegając żylakom. Wytwarzany przy udziale witaminy C kolagen, sprzyja gojeniu się ran, złamań i siniaków i zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry. Cytrusy zawierają także potas, sód, wapń, żelazo i miedź oraz fitoncydy działające niszcząco na drobnoustroje,są korzystne dla zdrowia również z powodu pektyn. Są to naturalne składniki, które zapobiegają nowotworom.

 

Składniki:

– pół pomarańczy

– połówka grejpfruta zielonego

– 1 mandarynka

– połówka granata

– połówka grejpfruta czerwonego

– pół małej czerwonej cebuli

– opakowanie roszponki

– garść orzechów włoskich

– opakowanie sera pleśniowego z orzechami

sos:

– 5 łyżek soku z pomarańczy

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 łyżki oleju z orzechów pistacjowych ( lub innego oleju lub oliwy)

– sól, pieprz

1

2

Roszponkę układam na paterze. Cytrusy obieram ze skórki, cebule siekam w piórka,kroje w plasterki ser pleśniowy – wszystko układam na sałacie.Podprażam na suchej patelni orzechy i posypuje nimi sałatkę. Z granatu wydobywam pestki. Łącze ze sobą składniki sosu i polewam nim sałatkę tuz przed podaniem.

 

Rada: pestki z granatu najłatwiej i najszybciej wydobywam tak: przekrawam owoc na pół, drewnianą łyżką stukam w owoc uderzając w skórę a pestki same wyskakują- robie to bezpośrednio nad sałatką gdyż,z owocu leci też sok, który zawiera w sobie cenne witaminy 🙂

 

8

 

10